torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Oklart när aktörer får investeringsstöd efter omprioriteringarna

Publicerad: 1 mars 2022, 15:31

Länsstyrelsen har handlagt runt 439 av 1 200 ärenden. Foto: Getty Images, TT

Investeringsstödet ändras på nytt, trots att det är nedlagt sedan årsskiftet. Enligt länsstyrelsen är det oklart när aktörer längst ned på väntelistan får sitt stöd. Så sent som i oktober ändrades systemet för att prioritera storstadsområdena, men nu blir det återigen kötiden som avgör väntetiden.

Ämnen i artikeln:

InvesteringsstödetLänsstyrelsenRegeringen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Sedan fem år tillbaka har det varit möjligt att söka investeringsstöd för hyresrätter och studentbostäder, men i november slopades stödet till följd av att oppositionens budget röstades fram. Trots detta ändrar regeringen kösystemet för de beviljade stöden för andra gången på fyra månader.

– De​n stora skillnaden jämfört med tidigare är att pengar​na​ fördelas efter kötid i stället för geografiskt läge. Nu ligger ärendena utifrån när man begärt pengar från Boverket, ​säger Monica Linghede, nationell samordnare för energi- och bostadsstöden​, till Fastighetsnytt.

Läs även: Investeringsstödet ändras – regeringen skrotar pottsystemet

Eftersom storstadsregionerna prioriterats tidigare är kötiden nu längst för ansökningar i övriga landet. I dag har länsstyrelsen cirka 1 200 ansökningar på sitt bord, varav runt 439 handlagts och beviljats. Det sökta beloppet är cirka 7 miljarder kronor för de beviljade ärendena.

– Vi räknar med att betala ut budgetanslaget på 4 miljarder i år och är beroende av politiska budgetbeslut för att klara av resten, säger Linghede.

När hela handläggningen väntas bli klar och stöden även når sent anslutna storstadsaktörer är fortfarande oklart enligt länsstyrelsen. Men Boverket har tidigare uppgett att arbetet avslutas under 2022. 

Regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan om hur de ärenden som har inkommit före januari ska hanteras. 

Läs även: Slopat investeringsstöd slår hårt mot lokala aktörer

Akademiska Hus, som bygger student- och forskarbostäder i sex svenska universitetsstäder, är verksam i storstäderna men har aldrig nyttjat investeringsstödet eftersom man blockuthyr hela hus till lärosäten, stiftelser och privata bolag som sedan hyr ut bostäderna till studenter och forskare. 

– Vi har uppnått prisvärda hyror i hela vårt bestånd och ser gärna att hyresstöd hellre riktas direkt till de boende framöver. Vi bygger redan i storstadsregionerna så omprioriteringen skulle inte påverka oss nämnvärt, säger Susanne Malmgren, ansvarig för studentbostäder, till Fastighetsnytt. 

När investeringsstödet avvecklades vid årsskiftet var missnöjet från branschen stort då antalet projekt för prisvärda hyresbostäder riskerar att minska i hela landet. Sedan starten har drygt 20 miljarder i investeringsstöd betalats ut enligt Boverket.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev