tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Oenighet i het valdebatt om stadsutveckling

Publicerad: 1 september 2022, 13:04

Jan Valeskog (S), Madeleine Kaharascho Fridh (Fi), Björn Ljung (L), Gabriel Kroon (SD), Dennis Wedin (M), Sara Stenudd (V), Micke Valier (KD), Erik Sarfors (C) och Cecilia Obermuller (MP) debatterar stadsutveckling på stora scenen i Kungsträdgården.

Foto: Teresa Ahola

Hur ska staden växa? Valdebatten mellan politikerna i Stockholms stadsbyggnadsnämnd hettade till när respektive parti på onsdagskvällen redogjorde hur de vill utveckla den framtida staden.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Stockholms stadDennis WedinJan Valeskog

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Den blågröna majoriteten har inte nått sina egna mål för att bygga nya bostäder under sina fyra år vid makten. Siffrorna är 22 procent lägre än under förra mandatperioden, säger oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S) precis i början av debatten mellan politikerna i stadsbyggnadsnämnden.

Stockholms stad har som mål att bostadsbyggandet ska leda till att 140 000 nya bostäder som byggs mellan 2010 och 2030. Enligt den första delrapporten för 2022 har andelen markanvisningar uppnåtts, men inte bostadsmålet. 

– Vi kommer att nå målet om 140 000 bostäder till 2030, men oppositionen vill bygga ännu mer, frågan är bara var de har tänkt sig att det ska ske, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Läs även: Efter Vasagatan – Stockholms paradgata rivs upp: ”Får potentiella hyresgäster att fundera”

Under valdebatten, som arrangerades av Samfundet S:t Erik i samarbete med Svenska byggnadsvårdsföreningen och Stockholms Naturskyddsförening, ställdes även frågor om hur staden ska förtätas.

– Det råder en relativt stor politisk enighet kring kulturmärkta byggnader och hur högt man ska bygga tack vare programmet för city som tagits fram. Däremot har trafikplanen stoppats fyra år i rad eftersom man inte kan komma överens, säger Jan Valeskog (S). 

Enligt Sverigedemokraternas gruppledare Gabriel Kroon är stadens siluett redan förstörd inte minst på grund av Norra Tornen och utvecklingen i Hammarby Sjöstad. 

– Vi som parti är negativa till förtätningar och att bygga på höjden i innerstaden. Det ger sämre ljusinsläpp. Innerstaden är färdigbyggd och måste bevaras för framtida generationer. Det är otroligt viktigt att värna om dagens kulturhistoria särskilt i innerstaden. 

Moderaterna anser också att skyskrapor bäst hör hemma utanför tullarna.

– Stockholm är vackert med sina olika årsringar, sitt vatten och sin siluett. Alla vill värna om den och att bygga högt passar därför bäst utanför innerstaden, exempelvis i Kista och så vidare. Men SD vill bygga i nationalstadsparken och det är ingen rimlig idé, säger Dennis Wedin (M). 

Läs även: Ex-ministern om inflationen: ”Vräk ut detaljplaner till aktörer som vill bygga”

Så här säger i sin tur Mikael Valier (KD), ledamot i kommunfullmäktige, stadsbyggnadsnämnden och trafiknämnden:

– Värna det vackra i staden och sluta bygga fler fula sockerlådor. Förtäta varsamt, för att bevara stadens gröna ytor. Friare regler för balkongbyggen.

Feministiskt initiativ vill se en hållbar stad som är byggd för alla och vill verka för 15-minutersstaden.

– Genom att införa en bilfri innerstad och satsa mer på kollektivtrafiken skapas mer utrymme till gröna ytor, parker, mötesplatser, lek och fritid, säger Jessica Smaaland, partiets gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

En annan fråga som diskuterades var klimatförändringarna.

– Vi vill se en krontäckningsgrad på 30 procent på grund av klimatet. Genom att bygga högre så använder vi Stockholms mark mer effektivt och sparar yta för fler parker och grönområden, säger Erik Sarfors (C), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Vänsterpartiets gruppledare Sara Stenudd slog ett slag för hållbarhet. 

– Vi vill att alla ska kunna bo i alla delar av staden och att boendesegregationen ska minska. En jämlik stad ska vara både klimatmässigt och socialt hållbart.

Miljöpartiet och Liberalerna propagerade i sin tur mot rivningar i större skala. 

– Det rivs alldels för mycket, vilket är ohållbart. Vi måste bli bättre på att renovera och återbruka, samt avkontorisera gamla bostäder och göra om dem till bostäder igen, men då krävs regelförenklingar. Lägg även ner Bromma flygplats och bygg en parkstad som i stort sett skulle täcka hela behovet av grönytor, säger Cecilia Obermuller (MP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

– Vi vill bevara de kulturhistoriska byggnaderna och säger nej till att riva hus äldre än 100 år. Om Liberalerna får bestämma ska Stockholm ha en kulturhistorisk fond så att det finns avsatta resurser att rusta upp och förvalta våra vackra byggnader, säger Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev