lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Nya FI-chefen öppnar för att slopa amorteringskravet

Publicerad: 20 april 2023, 08:09

Daniel Barr, ny generaldirektör för Finansinspektionen sedan mars.

Foto: Marko Säävälä/TT

Efter en månad på posten uppger Daniel Barr, Finansinspektionens nya generaldirektör, att han är redo att ersätta amorteringskravet som inte gjort någon marginell nytta. Det skriver Dagens Nyheter.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenAmorteringskravAmorteringskravet

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Daniel Barr anser inte att man från politiskt håll lyckats trycka tillbaka hushållens höga skuldsättning med vare sig bolånetaket eller amorteringskravet.

– Vi kan konstatera att amorteringskraven inte har bitit jättehårt på belåningsgraden. Folk kanske lånar mindre och köper mindre dyra bostäder än utan kraven, men belåningsgraden har fortsatt att öka, säger han till DN.

Hushållens höga skuldsättning, som främst består av bolån, har de senaste åren stigit snabbare än både inkomsterna och BNP. Belåningsgraden i förhållande till årsinkomsten efter skatt låg på 193 procent förra året.

Läs mer: Fastighetsbolagen som handlas till premie: "Värderingarna något ansträngda"

– Jag inser att det inte är politiskt lätta frågor att ta tag i – och det är kanske därför man har använt sig av amorteringskraven. Men vill man komma till rätta med hushållens belåning så har det visat sig att amorteringskraven kan bidra på marginalen.

Finns det något bättre ska man använda det

Vad amorteringskravet skulle kunna ersättas med kan han däremot inte svara på, men nämner ändå åtgärder som ränteavdrag, fastighetsskatt eller reglering av hyresmarknaden.

– Finns det något bättre ska man använda det, säger Daniel Barr, till DN.

Han tillträdde sin nya roll den 20 mars. För en vecka sedan tillsatte även regeringen en utredning om amorteringskravet som ska presenteras senast den 31 oktober 2024.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev