lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ny rapport: Skärpt praxis befäster hemlösheten

Publicerad: 2 februari 2023, 09:31

Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission. Foto: Anna Z Ek

Tio kommuner har granskats av Sveriges Stadsmissioner i den nya rapporten "Hemlös 2023". Nu kräver organisationen att regeringen ska agera för att minska hemlösheten.

Ämnen i artikeln:

SvepetBostadspolitik

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Utvecklingen med skärpt praxis för att få hjälp om du riskerar att bli eller redan befinner dig i en hemlöshetssituation är mycket oroande, säger Åsa Paborn, direktor på Stockholms Stadsmission och talesperson för hemlöshet Sveriges Stadsmissioner.

Slutsatsen i rapporten Hemlös 2023 – Svårare att få stöd? som granskat tio kommuner är att få kartlägger hemlösheten och att det har blivit svårare för strukturellt hemlösa att få stöd sedan kommunerna gavs en mer styrande roll i stödarbetet.

"Min upplevelse är att avslagen har ökat, det har blivit striktare. Man vill ha så billig verksamhet som möjligt oavsett behov. Så är det hela tiden, att man behöver effektivisera. Det blir olyckligt när det blir kortsiktigt fokus", säger en tjänsteman i rapporten.

Vräkningarna ökar speciellt bland barnfamiljer, samtidigt som den strukturella hemlösheten befaras öka.

Vad är strukturell hemlöshet?

Strukturell hemlöshet uppstår när hushåll utan social problematik inte kan ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden av egen kraft. Det handlar om människor som lever i ekonomisk utsatthet, ofta arbetslösa, som inte själva kan ordna sitt boende. Konkret kan det också innebära att det inte finns bostäder tillgängliga för båda parter vid en skilsmässa.

Källa: Stadsmissionen

Förra året presenterade regeringen en ny nationell strategi mot hemlöshet i samband med utredningen "Sänk tröskeln till en god bostad".

– Båda dessa initiativ är steg i rätt riktning. Men det går för långsamt. Om inte fler människor ska sakna en bostad framöver och kanske till och med riskera att behöva sova utomhus, så behöver takten höjas.

Läs även: Bostadssociala utredningen klar: ”Vi har insiders och outsiders”

Sveriges Stadsmissioners vill bland annat att regeringen ska reformera socialtjänstlagen, ge Socialstyrelsen i uppdrag att införa ett vräkningsförebyggande arbete i alla kommuner och införa en ny bostadsförsörjningslag med exempelvis sänkta krav från hyresvärdar.

– Det behövs en socialtjänst som ger bostadslösa hopp, vräkningsförebyggande arbete i alla kommuner och sänkta trösklar till att få en bostad, säger Åsa Paborn.

I rapporten har följande tio kommuner granskats: Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala, Umeå, Västerås och Örebro.

Den senaste nationella kartläggningen från Socialstyrelsen 2017 visade att omkring 33 000 personer i Sverige levde i hemlöshet, 62 procent män och 38 procent kvinnor. En ny kartläggning ska genomföras i år.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev