lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ny rapport: Dåliga möjligheter till nödvändiga åtgärder efter valet

Publicerad: 29 juni 2022, 12:31

Foto: Pixprovider/TT

Fastighetsbranschen står inför stora utmaningar i en svagare ekonomi med stigande inflation och räntor, minskad nyproduktion, en otrygghet i samhället och en ökad brottslighet. Samtidigt ser det ut att bli ett jämnt val, vilket ger svårigheter att införa nödvändiga åtgärder, enligt en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Pangea Property PartnersSocialdemokraternaMiljöpartietVänsterpartietLiberalernaModeraternaKristdemokraternaCenterpartiet


Vilka blir konsekvenserna för den svenska fastighetsmarknaden efter riksdagsvalet den 11 september?

Enligt den nya rapporten ”Valet 2022 - hot eller möjlighet?” kommer det troligtvis att krävas politiska kompromisser eftersom det ser ut att bli väldigt jämnt.

S, MP, V och C får enligt Novus väljarbarometer i juni 48,8 procent medan M, KD, L och SD tillsammans får 49,3 procent, men då hamnar både MP och L under riksdagsspärren.

Valutgången får störst betydelse för bostäder och samhällsfastigheter, men också kommersiella fastigheter påverkas, enligt Pangea Property Partners och Downtown advisors, som står bakom rapporten.

De olika partiernas ståndpunkt i viktiga frågor på den svenska fastighetsmarknaden. Foto: Pangea Property Partners/Downtown Advisors

Åsikterna hos de olika partierna går isär i många avgörande frågor för branschen. Gällande segmentet bostäder kan investeringsstödet för hyresrätter införas vid en rödgrön regering. Därtill diskuteras också hur unga lättare kan få tillgång till bostadsmarknaden - inom exempelvis lån till förstagångsköpare och en justering av bolånetaket.

”Däremot 'tävlar' partierna inte längre om att utlova flest nya bostäder och frågan om en mer liberal hyresmarknad är förhållandevis oprioriterad”, står att läsa i rapporten.

Beträffande samhällsfastigheter väntas satsningar inom försvaret och kriminalvården. Vinster i välfärden är en diskussion som skapar osäkerhet främst för operatörer för skolor och vårdboenden eftersom begränsningar kan bli aktuellt.

Även om behovet av skolor och lokaler för vård- och äldreomsorg ökar, finns det samtidigt en problematik med skatteintäkterna i kommunerna.

Ett högt försäljningstempo av fastigheter inom den offentliga sektorn förväntas hålla i sig.

Gällande kontorsfastigheter kan nya arbetssätt leda till minskade behov, samtidigt som lokaler i city får ett ökat tryck. Hotellbranschen, som drabbades av pandemin, ligger inte högt upp på den politiska dagordningen.

Belånade fastighetsinvesterare påverkas

För närvarande finns ingen politisk majoritet för ett återinförande av fastighetsskatten eller transaktionsskatter för kommersiella fastigheter.

Vad som blir stora utmaningar för branschen är att belånade fastighetsinvesterare påverkas av ”plötsligt högre räntor och en skakig obligationsmarknad” och att noterade fastighetsbolag har fallit omkring 40 procent samt att de flesta värderas till substansrabatt.

Dessutom ökar kostnader och risken för minskad nyproduktion för såväl bostäder som kommersiella fastigheter. Bygg- och fastighetssektorn står också inför en djupgående miljöomställning.

Ränteavdrag och amorteringsregler är svåra att ändra på. Den höga belåningen på privatmarknaden har gjort amorteringsregler politiskt känslig.

Inga större förändringar väntas heller gällande plan- och bygglagen eller planmonopolet, eftersom inga partier vill ta tag i de större frågorna.

Trots att bostadsmarknaden fungerar ganska dåligt väntas inga större reformer där heller, enligt rapporten. 

Stödet till hyresrättsbyggande kan återkomma vid en rödgrön regering. Dessutom har en utredning inletts om att ett statligt fastighetsbolag ska kunna äga och förvalta hyreslägenheter i särskilt utsatta områden. En ny förköpslag skulle också ge kommuner vissa förutsättningar att träda in i köparens ställe vid förvärv, vilket troligtvis leder till stark kritik från branschen.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev