Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ny bosättningslag träder i kraft

Publicerad: 1 mars 2016, 07:37

Bild: Migrationsverket.

I dag, den 1 mars, träder den nya bosättningslagen i kraft. Den innebär att alla kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Syftet är att förbättra möjligheterna att komma in i samhället.


I dag, den 1 mars, träder den nya bosättningslagen i kraft. Den innebär att alla kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Syftet är att förbättra möjligheterna att komma in i samhället och arbetsmarknaden.

Det var i november förra som regeringen föreslog den nya lagen och den 27 januari röstade riksdagen ja till förslaget.

Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn och hur många asylsökande som redan vistas i kommunen. Regeringens avsikt är att kommuner som har en jämförelsevis god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande och förhållandevis få asylsökande kommer att få ta emot fler nyanlända.

Bosättningslagen omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller annan skyddsbehövande enligt vissa bestämmelser i utlänningslagen samt anhöriga till dem. Anvisningar till kommunerna omfattar nyanlända som vistas i anläggningsboenden och kvotflyktingar.

Migrationsverket har även anvisningsansvar för ensamkommande barn, men det regleras av en annan lagstiftning.

Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna har tillsammans med kommunerna ett gemensamt ansvar för bosättningen av nyanlända, men från den 1 januari 2017 tar Migrationsverket över hela ansvaret för att anvisa nyanlända till en kommun. Bosättningsuppdraget övergår då helt från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket.

De frivilliga överenskommelser som länsstyrelserna tidigare tecknat med kommunerna om mottagande av nyanlända kommer i och med att bosättningslagen träder i kraft inte längre att gälla.

I senaste numret av Fastighetsnytt kan du läsa mer om flyktingsituationen och vilka utmaningar och möjligheter den ger fastighetsbranschen.

Fastighetsnytt nummer 1 – 2016 hittar du här.

Redaktionen

Källa: Migrationsverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.