onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Nordstrand: Bopolitiken är ett misslyckande

Publicerad: 2 december 2019, 11:03

Anders Nordstrand

Det är högst relevant att regeringen tillsätter en utredning om ny social bostadspolitik. Det påpekar allmännyttans bransch- och intresseorganisation Svensk allmännytta i en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

Anders NordstrandSveriges Allmännytta

Det är högst relevant att regeringen tillsätter en utredning om ny social bostadspolitik. Det påpekar allmännyttans bransch- och intresseorganisation Svensk allmännytta i en debattartikel.

Den senaste veckan har diskussioner om statens ansvar för den sociala bostadspolitiken lyfts fram av Boverket, Sveriges kommuner och regioner samt Förenta nationerna.

I dag, måndag, ansluter sig ännu fler röster i kören.

– Det är hög tid för regeringen att tillsätta en utredning med samtliga riksdagspartier som lägger grunden för en ny social bostadspolitik, säger Anders Nordstrand, vd för Svensk allmännytta, i en debattartikel i Altinget. 

Läs även: SKR: Staten är för passiv i bostadspolitiken

Han påpekar att den bostadssociala utredningen 1933-1947, som lagt grunden för den bostadspolitik som präglat Sverige i nästan ett halvt sekel, känns passé.

– Politiken har förändrats de senaste 25 åren. Staten har dragit sig tillbaka och bostadsförsörjningen sker nu på marknadens villkor. Samtidigt har klyftorna ökat. Det kan inte beskrivas på annat sätt än som ett misslyckande.

Anders Nordstrand kritiserar det faktum att social bostadspolitik överhuvudtaget inte nämns i januariavtalet, trots att det är en av Sveriges största utmaningar.

– Sverige behöver en politik för goda bostäder till rimliga kostnader så att människor kan leva ett gott liv och att samhället hålls samman.

Sveriges allmännytta lyfte frågan redan i fjol, då man bland annat gav ut miniboken “En bostadspolitik för alla” med 16 röster om hur den sociala bostadspolitiken borde utvecklas.

– En långsiktig bostadspolitik förutsätter att samtliga partier enas om finansiering och gör de kompromisser som krävs för en bred uppslutning.

Åtta punkter att se över – enligt Svensk allmännytta:

- Skapa rättvisa ekonomiska villkor för samtliga upplåtelseformer.
- Ge marknaden rätt förutsättningar för att fungera bra och samtidigt skyddar enskilda konsumenter.
- Gör en översyn av kommunernas bostadspolitiska verktyg – är de tillräckligt effektiva?
- Pressa byggpriserna med hjälp av ökad konkurrens som tvingar fram produktivitetsutveckling och mer industriellt byggande.
- Se över bostadsbidraget så att det passar dagens hushåll och dagens hyresnivåer.
- Hyresmarknaden ska vara tillgänglig för alla. Hyresvärdar ska självklart kunna ställa krav på att nya hyresgäster kan betala hyran, men kraven ska vara rimliga och inte utestänga sökande i onödan.
- Höj byggtakten för att kunna erbjuda alla en bostad.
- Kötid gör det svårt för ungdomar att få hyra en bostad inom rimlig tid. Se över tilldelningen av bostäder så att den känns rättvis och samtidigt beaktar hushållens skilda behov.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev