Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Myndighet: Statens coronastöd blev betydligt högre än rapporterat

Publicerad: 25 juli 2022, 07:25

Peter Frykholm, chefsekonom på Tillväxtanalys.

Foto: Getty Images, Tillväxtanalys

De direkta stöden till svenskt näringsliv landade på drygt 91 miljarder kronor under 2020 och 2021, vilket är 30 miljarder mer än vad SR Ekots rapporterade i fredags, påpekar myndigheten Tillväxtanalys.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

I fredags uppgav SR Ekot att kostnaden för statligt beviljade pandemistöd uppgått till 60 miljarder kronor. Men nu uppger Tillväxtanalys, som har regeringens uppdrag att utvärdera och analysera effekterna av de statliga pandemistöden på svenskt näringsliv, att siffran landade på drygt 91 miljarder kronor. 

– Till detta kan läggas de åtgärder inom socialförsäkringsområdet som staten har initierat för att stötta näringslivet, kommenterar Peter Frykholm, chefsekonom på Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

– De beloppsmässigt största stöden är stödet för korttidsarbete om nästan 39 miljarder kronor, stödet för reducerade arbetsgivaravgifter om nästan 28 miljarder kronor och det så kallade omställningsstödet om drygt 16 miljarder kronor.

Foto: Tillväxtanalys

Staten beviljade även ett tillfälligt anstånd för inbetalning av skatt och avgifter, omfattande cirka 100 miljarder kronor.

– Flera företag har redan betalat tillbaka anstånden, men det återstår att se hur omfattande slutnotan för staten blir för dessa, säger Frykblom.

SR Ekot rapporterade i fredags att det blev billigare än väntat för staten att stötta företag under pandemin och att utgifterna stannade på drygt 60 miljarder kronor 2020–2021, varav 47 miljarder gick till korttidsstödet, 18 miljarder gick till omställningsstödet och 3 miljarder till småföretag. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.