Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

MP tar bostadsministerposten

Publicerad: 3 Oktober 2014, 05:52

Mehmet Kaplan

Miljöpartiets Mehmet Kaplan blir ny bostadsminister och även stadsutvecklingsminister och IT-minister , rollen flyttas också från socialdepartementet till näringsdepartementet.


När Stefan Löfven i sin regeringsförklaring presenterade sin nya laguppställning talade han också om 250 000 bostäder fram till 2020 och en bostadsmiljard ska tillföras kommunerna. I debatterna kring bostadspolitiken har det allt som oftast varit Veronika Palm (S) som synts tillsammans med tidigare civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD). Men nu är det alltså klart att Miljöpartiet med Mehmet Kaplan tar rollen som bostadsminister.

Till Aftonbladet säger Miljöpartiets språkrör och numera utbildningsminister, Gustaf Fridolin, att han är mycket nöjd med utnämningen av Mehmet Kaplan och att behovet av upprustning av miljonprogrammen är mycket stort.
-Jag är glad att vi har en minister som själv är uppvuxen och boende på Järvafältet, säger Gustaf Fridolin.

Att bostadsministern flyttas från socialdepartementet till näringsdepartementet och samtidigt ges ansvar för stadsutveckling är något som välkomnas av Fastighetsägarna som i ett pressmeddelande skriver att  “värdet av att i det praktiska regeringsarbetet betrakta bostäder, hållbar samhällsplanering och infrastruktur som tydligt integrerade områden kan inte överskattas”.

– Vi välkomnar Mehmet Kaplan som bostadsminister och ser fram emot ett gott samarbete. Att det nu finns ett nationellt mål att bygga 250 000 bostäder är mycket bra, kommenterar Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO, i ett pressmeddelande.

Fakta Mehmet Kaplan. Källa: Miljöpartiet

Född 1971 i Gaziantep, Turkiet. Bor i Stockholm. Gift och har två barn.

Befattningar och uppdrag

2006-2014 Riksdagsledamot
2010-2014 Gruppledare i Riksdagen
2003-2011 Ledamot i Miljöpartiets partistyrelse
2008-2011 Ledamot i arbetsutskottet för Miljöpartiets partistyrelse
2000-2002 Ordförande Sveriges Unga Muslimer
2004-2011 Ordförande IOGT-NTO Stockholms län

Utbildning

1991 Gymnasieexamen, Avesta
Lantmäteriprogrammet KTH, påbörjad 1992, ej avslutad

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.