Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP-politiker: ”Jag ser en havererad bomarknad”

Publicerad: 16 april 2018, 12:15

Nyproduktionen har mattats av i storstadsregionerna och betalningskraften minskar. Nu krävs reformer. Det menar riksdagskandidaten Pontus Wessman (MP) som lämnat in en motion om ett ROT-avdrag för nybyggnationer.


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Nyproduktionen har mattats av i storstadsregionerna och betalningskraften minskar. Nu krävs reformpolitik. Det menar riksdagskandidaten Pontus Wessman (MP) som lämnat in en motion om ett ROT-avdrag för nybyggnationer. ”Att betala hög skatt på en dålig investering är ohållbart”, säger han.

Fler bostäder behövs men ändå minskar byggandet i år. Det visar en rykande färsk prognos från Boverket. Signaler om en minskning av nyproducerade bostadsrätter och en inbromsning av byggloven gör att prognosen nu skrivs ned. Priserna har visserligen stabiliserats efter höstens fall men det är enligt bedömare fortfarande alldeles för tidigt att säga om läget är uthålligt eller inte.

– Som byggmästare och politiker ser jag en havererad bostadsmarknad i många avseenden. Människor med betalningsförmåga tog slut redan före nya amorteringskravet. Det behövs reformer, säger Pontus Wessman, riksdagskandidat för Östergötland, som toppar Miljöpartiets lista inför kommunalvalet i höst.

Kan det här även tolkas som kritik mot MP?
– Ja. Jag tycker att regeringen och bostadsministern Peter Eriksson (MP) gör sitt bästa men inte tillräckligt. Lite utanför de attraktivaste stråken kommer få bostäder att byggas med dagens politik. I dag ansvarar kommunerna för byggandet där, men vi kan inte heller bygga hur mycket som helst för då sjunker taxeringsvärdet. Det är en svår ekvation.

Wessman ser stora problem med att dagens politik blåser upp behovet av skulder och bestraffar alla som bor utanför stråken med högre räntor och högre krav om egen insats, vilket bromsat affärerna.

– Bostaden har blivit en usel investering för alla som bor utanför pendlingsstråken. Det är ohållbart att tvingas betala hög skatt och kapitaltjänstkostnader på en dålig investering.

För att jämna ut byggandet över hela Sverige och göra det mer ekonomiskt rationellt att bygga har Wessman lämnat in en motion om ett nytt ROT-avdrag för nybyggnationer.

– Systemet innebär att man skjuter upp skatteindrivningen vid byggfasen och kopplar ihop återbetalningsgraden till taxeringsvärdet.

Det betyder att kommuner med attraktiva lägen blir återbetalningsskyldiga medan vissa delar av landsbygden slipper det.

Skiftar man inte då på ”bestraffningen”?
– Tvärtom. Det är en rättvisereform som gör att prisbilden blir rättvisare och byggandet sprids över hela landet. En privatperson förlorar inget på det här.

Hur hjälper det här städerna?
–Det ökar möjligheten att bygga och renovera i förorterna, samtidigt som trycket mot centrum och städerna minskar när byggandet sprids över landet. Städerna lider av växtvärk så en lättnad på trycket tror jag gynnar alla stadsinvånare.

Modellen skulle enligt Wessman även sätta stopp för bankernas ränte- och kreditfest som pågått sedan bostadskraschen på 90-talet. För med hans förslag får staten intäkterna i stället för bankerna.

– Pengarna kan gå till renoveringar och andra akuta åtgärder. Det pratas mycket om nya bostäder men ute på landsbygden och i vissa förorter pågår det ett förfall av bostäder, oavsett om det handlar om mögel eller kackerlackor. Det är inte kul att växa upp i en miljö som inte har renoverats sedan 60-talet.

Vilken respons har motionen fått?
– Det finns ett inbyggt fel inom politiken om att pengar alltid ska ramla in direkt i samband med skattereformer, så det är klart jag har fått frågor om hur det här ska finansieras. Jag föreslår att man startar reformen på landsbygden där det aldrig ramlar in några skattepengar från nybyggnationer i alla fall.

Motionen har varit uppe på Miljöpartiets kongress men partistyrelsen har ännu inte nått någon överenskommelse i frågan.

Ersätter eller kompletterar det här dagens subventioner?
– Jag ser helst att man tar bort subventionsdelen. Vi kommer ingenstans genom att skjuta till mer pengar. Hela systemet måste ses över.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.