Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

MP och bostadsministern hoppar av regeringen

Publicerad: 24 november 2021, 16:01

Foto: Nicklas Thegerström

Efter en turbulent budgetvoteringsdag meddelar Miljöpartiet att man lämnar regeringen. Nu inleds därmed en ny statsministeromröstning – bara några timmar efter att Magdalena Andersson tillträdde som landets första kvinnliga statsminister.

Ämnen i artikeln:

Märta SteneviPer BolundMiljöpartiet

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Miljöpartiets beslut grundar sig i att man inte kan stödja den borgerliga budgeten som röstades igenom under onsdagseftermiddagen, vilket innebär att även Magdalena Andersson, bara några timmar efter sitt tillträde måste begära sitt entledigande som statsminister. 

– Vi har under hösten ägnat många sena nätter åt att förhandla med Centerpartiet om bättre strandskydd och skydd om skogen. Ändå har de för första gången framförhandlat en budget som är framtagen av ett högerextremt parti, säger Märta Stenevi (MP) under onsdagens pressträff.

Hon fortsätter: 

– Vi har sökt regeringsmakten för att föra grön politik, vi kan inte sitta i en regering som tvingas genomföra politik som SD förhandlat fram, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen.

Läs även: Budgetvotering klar – investeringsstöd slopas i borgerlig budget

Märta Stenevi sade att Centerpartiet röstat fram en rödgrön regering men en blåbrun budgetreservation. Miljöpartiet ställer sig bakom Magdalena Andersson som statsminister, men söker förhandlingar med andra partier för att kunna göra det. 

– Om tio månader är det dags för svenska folket att lägga sin röst, då går Miljöpartiet till val. Vi vill bygga ett klimatsmart och rättvist Sverige. Vi kommer aldrig att bidra till normaliseringen av Sverigedemokraternas politik, säger Stenevi. 

Detta meddelades strax efter att budgetalternativet från M, KD och SD vunnit i riksdagsomröstningen med siffrorna 154–143. Härnäst behöver riksdagen på nytt ta ställning till vem som ska bli statsminister och hur partisammansättningen för den nya regeringen ska se ut. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev