Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Möjligt med statsstöd till svagare orter

Publicerad: 8 mars 2013, 11:54

Bransch- och intresseorganisationen SABO har presenterat en ny analys som visar att de orter med vikande befolkningsunderlag kan få hjälp med stadsstöd, om det kombineras med att regeringen tar fram en särskilt ordning för dessa orter.


Ämnen i artikeln:

SABO

SABO pekar på att Sverige har den snabbaste urbaniseringstakten av alla EU-länder och 91 av kommunerna har sett sin befolkning minska med över tio procent de senaste 30 åren.  De som stannar kvar är främst äldre i behov av tillgänglighetsanpassade bostäder eller trygghetsbostäder.
– Kravet på att de allmännyttiga bostadsföretagen ska arbeta enligt affärsmässiga principer gör det svårt att renovera, tillgänglighetsanpassa och bygga nytt i den omfattning som skulle behövas för att säkra bostadsförsörjningen på de här orterna, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

Den 1 januari 2011 trädde en ny lag för allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag i kraft, framröstad av en bred politisk riksdagsmajoritet. Men då pekade SABO på de speciella förutsättningar som råder på svaga bostadsmarknader. Därför lovade regeringen se över detta. Men ingenting har hänt anser SABO.
– Nu är det angeläget att regeringen startar sitt arbete med detta och SABOs analys är en bra utgångspunkt för det. Regeringen måste ta fram en hållbar modell där detaljerna preciseras för hur statsstödsreglerna för tjänster av allmänt intresse ska tillämpas på svensk bostadsmarknad, säger Kurt Eliasson.

SABO har i rapporten Tillåtet statsstöd på svaga bostadsmarknader analyserat EUs statsstödsregler och identifierat några insatser som kan betraktas som tjänster av allmänt intresse på svaga bostadsmarknader. Insatser som därför skulle kunna få ekonomiskt stöd från offentliga medel enligt EUs regler:

- Att på utpekade orter i en kommun tillhandahålla hyresbostäder som kan efterfrågas även av hushåll med begränsade inkomster.
- Att långsiktigt tillhandahålla bostäder med god tillgänglighet, lämpliga för äldre och för personer med funktionshinder.
- Att tillhandahålla ett mindre antal små lägenheter med inriktning på unga.

– Insatsen ska vara så viktig att den är oumbärlig för kommunen och att de lokala aktörerna inte klarar av att erbjuda den på marknadsmässiga villkor. Statsstödsreglerna gör det möjligt att använda offentliga medel till bostadsföretag – allmännyttiga och privata – för angelägna insatser på svaga bostadsmarknader utan att det snedvrider konkurrensen, säger Kurt Eliasson.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SABO

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News