Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mjukare penningpolitik utan Svensson

Publicerad: 26 april 2013, 12:58

Tomas Pousette

Hur kommer förändringarna i direktionen att påverka penningpolitiken framöver?


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Efter att vice riksbankschef Lars E.O. Svensson meddelat att han inte fortsätter i Riksbankens direktion står det klart att två nya ledamöter kommer att ta plats i direktionen vid nästa räntemöte den 2 juli. Redan tidigare har vice riksbankschef Barbro Wickman-Parak meddelat att hon slutar när hennes mandat på sex år löper ut i maj. Hur kommer förändringarna i direktionen att påverka penningpolitiken framöver?

Lars E.O. Svensson har under lång tid varit en enträgen förespråkare för en lägre reporänta än majoriteten i direktionen. Även om han inte fått gehör för sin syn har hans argument troligen ändå haft en viss dämpande effekt på reporäntan och på Riksbankens prognos av räntan. Barbro Wickman-Parak har, åtminstone utåt, hållit en betydligt lägre profil än Svensson och mestadels röstat med majoriteten i direktionen.

Det verkar troligt att Riksbanksfullmäktige i rekryteringen av nya ledamöter söker efter en person med starka akademiska meriter som kan fylla en del av tomrummet efter Lars E.O. Svensson. Rimligen kommer man den här gången att välja någon med diplomatiska talanger som kan mjuka upp det, för en utomstående betraktare, ganska låsta läget i direktionen. Rätt person skulle kunna få ett betydande inflytande på penningpolitiken.

Den andra rekryteringen är svårare att sia om. En ny konjunkturexpert efter Barbro Wickman-Parak, någon med djupa kunskaper om hushållens omdebatterade balansräkningar eller en person med inriktning mot pris- och lönebildning (inflationsprognoserna har ju varit ett problem); allt är möjligt.

Värt att notera är att oavsett vilka två nya ledamöter som tar plats i direktionen, så består majoriteten för den penningpolitik som hittills bedrivits. Riksbankschef Stefan Ingves kan med sin utslagsröst tillsammans med de hittills lojala vice riksbankscheferna Per Jansson och Kerstin af Jochnick fortsätta att driva sin linje.

Kompromissviljan från majoriteten lär dock vara betydligt större än tidigare för att undvika de låsningar som verkar ha präglat direktionens arbete de senaste åren. En ytterligare person som vice riksbankschef Karolina Ekholm, med väl underbyggda argument och retorisk finess, skulle kunna få stort genomslag. Fastighetsmarknaden behöver således inte utgå från att reporäntan nödvändigtvis blir högre på grund av Svenssons avgång. Paradoxalt nog kan penningpolitiken komma att bli mjukare utan Lars E.O. Svensson i direktionen.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.