torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ministerns besked: Inget nytt investeringsstöd och fler ska äga sitt boende

Publicerad: 4 november 2022, 07:55

Andreas Carlsson, bostads- och infrastrukturminister.

Inget nytt investeringsstöd, men enklare byggregler och förenklad tillgång till mark ska snabba på byggandet framöver. Dessutom ska fler äga sitt boende. Det är beskedet från bostadsmininster Andreas Carlsson inför budgetpropositionen den 8 november.

Ämnen i artikeln:

SvepetBygg

Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlsson vill öka rörligheten på bostadsmarknaden. Olika typer av upplåtelseformer är viktigt, liksom rörligheten mellan dem.

– Ett ökat eget ägande innebär att fler känner ett ansvar för sitt boende och sin boendemiljö. Det ska tas fram reformer som möjliggör för fler att äga sitt boende. Reformer för att öka tillgången till byggbar mark ska tas fram och reglerna för att bygga ska förenklas betydligt. Kommuner ska uppmanas och stimuleras att höja sin planberedskap, särskilt vad gäller småhus, säger Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

Reformer ska även genomföras som ger incitament till ökat byggande, inte minst för att skapa bostäder för grupper som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Men det handlar inte om något nytt investeringsstöd, enligt regeringen som anser att det har blivit ett dyrt och missriktat stöd.

I stället vill man genomföra en effektivare bostadspolitik för ökat bostadsbyggande. Under mandatperioden ska reformer tas fram som ökar tillgången till byggbar mark, förenklar byggreglerna och ger incitament till ökat byggande.

– Avvecklingen av investeringsstöden gör att skattebetalarna sparar stora belopp den kommande treårsperioden. De medel som regeringen tillför 2023–2025 garanterar samtidigt att alla projekt som beviljats stöd kommer få det utbetalat. Det innebär att ungefär 25 000 bostäder kommer att färdigställas med investeringsstöd de närmaste åren, avslutar bostadsminister Andreas Carlson.

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev