söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ministerbeskedet: Ny hyrköpsmodell för bostäder

Publicerad: 12 maj 2023, 09:01

Andreas Carlson höll pressträff om det ägda boendet på fredagen.

Foto: Marko Säävälä/TT

När bostadsminister Andreas Carlson (KD) höll en pressträff på fredagen presenterade han en ny utredning för det ägda boendet om att underlätta både delägande av bostäder och omvandling av hyresrätter.

Ämnen i artikeln:

SvepetAndreas CarlsonRegeringenBostadspolitik

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Syftet är att öka mångfalden av boendeformer i Sverige genom hyrköp. Det är en möjlighet att successivt öka ägandet av bostaden, säger Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, på presskonferensen.

Det handlar om att man exempelvis köper halva bostaden och sedan ökar ägarandelen löpande, precis som i de övriga nordiska länderna. Magnus Hermansson, chefsrådman vid Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, utses till utredare.

– Han får i uppdrag att utreda reglerna för hyrköp och om en del av hyresbeståndet kan omvandlas till ägarlägenheter, även om majoriteten är emot omvandling.

Ägarlägenheter har funnits i Sverige sedan 2009 inom nyproduktion och nu vill regeringen utöka detta till det befintliga beståndet. Tidigare har beskedet varit att drygt 50 procent av hyresgästerna måste vara för en omvandling.

Läs även: Bostadsministerns besked till pressade sektorn: "Ingen överraskning"

Omvandlingsmöjlighet frigör enligt bostadsministern kapital för fastighetsägare att rusta upp fastigheter och sänker trösklarna till det ägda boendet.

– En viktig strukturell åtgärd är att fler människor ska få möjlighet att förverkliga sina boendedrömmar. Den som äger sin bostad har större inflytande än om man hyr en bostad. Fler känner också ansvar för sitt boende. En blandning av boendeformer är positivt för områden och minskar segregation, säger Carlson.

Läs även: Bostadsministern träffade branschen om BID-lagförslaget

Han utlovade också återigen samma reformer som inför budgetpropositionen med fler bostäder och upplåtelseformer, ökad tillgång till byggbar mark, förenklade byggregler och höjd kommunal planberedskap även för småhus.

– Vi befinner oss i besvärligt ekonomiskt läge och reformer tas fram för att underlätta byggandet, säger Andreas Carlson.

Det finns däremot inga planer på att återinföra det slopade investeringsbidraget eller startlån för förstagångsköpare som Eva Nordström presenterade en utredning om redan i april förra året.

I den här utredningen ska Magnus Hermansson bland annat föreslå åtgärder för omvandling av hyresrätter i fler­bostadshus till ägar­lägenheter, ta fram ett regel­system för hyrköp av bostäder och lämna författnings­förslag.

Utredningen ska redovisas senast den 2 december 2024.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev