Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mest byggande sedan miljonprogrammet

Publicerad: 16 juni 2016, 08:18

Mellan 2013 och 2015 påbörjades byggandet av 41 500 nya bostäder i Stockholms län. Det är fler än vad som påbörjats under en treårsperiod sedan miljonprogrammet.


Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenStockholm

Mellan 2013 och 2015 påbörjades byggandet av 41 500 nya bostäder i Stockholms län. Det är fler än vad som påbörjats under en treårsperiod sedan miljonprogrammet. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Bostadsbristen i Stockholm är ett välkänt faktum. Kanske börjar bristen till slut få effekt på byggandet, åtminstone enligt Länsstyrelsens nya rapport.

–Länsstyrelsen har följt upp hur många bostäder som tillkommit i länets kommuner under åren 2010–2015 och jämfört dessa med landstingets uträknade bostadsbehov. Länet är nu på god väg att nå det regionala målet. Förra året tillkom det 15 000 bostäder, vilket endast är 1 000 färre än det regionala behovet om 16 000 inflyttningsklara bostäder årligen, säger landshövding Chris Heister.

Men även om det byggs mer, tilltar bostadsbristen då allt fler flyttar till regionen. Sedan 2006 har länets befolkning ökat med närmare 340 000 invånare. Ökningen förväntas fortsätta.

Enligt rapporten upplever var femte person i länet trångboddhet, och minst åtta procent bor under otrygga förhållanden – i andra hand eller som inneboende.

– Baksidan är att det fortfarande saknas bostäder för svaga hushåll. Endast en tredjedel av de bostäder som tillkommit sedan 2010 har varit hyresrätter, säger Chris Heister.

Situationen är enligt rapporten allra mest ansträngd för nyanlända med uppehållstillstånd, där merparten kommer kommunanvisas till tillfälliga bostäder. Frågan kompliceras, enligt rapporten, av att samtliga kommuner i länet uppger ett underskott på att typer av bostäder, och underskottet beräknas kvarstå de kommande fem åren.

–Men det finns också en viss risk att brist på byggarbetskraft och planhandläggare kan bli en flaskhals, eller åtminstone fördyrande faktor, när det gäller bostadsbyggandet, säger Chris Heister.

Enligt rapporten kommer dock byggandet att fortsätta öka.

Under 2016 och 2017 bedömer Länsstyrelsen att mellan 30–40 000 bostäder kan påbörjas. En tredjedel av dessa kan bli hyresrätter. Drygt 5 000 studentbostäder kan komma att påbörjas i år.

Här kan du läsa hela rapporten.

Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenStockholm

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.