Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Mera mark och mer marknad löser bokrisen

Publicerad: 29 mars 2016, 13:50

Ola Johansson (C).

Foto: Centerpartiet.

Två komponenter är nödvändiga för att lösa bostadskrisen. Det behövs mer mark och det behövs mer marknad. Då kommer byggandet igång. För att nya bostäder ska få effekt för de som står utanför bostadsmarknaden idag behövs det en tredje sak – rörlighet! Centerpartiet vill få igång flyttkedjorna så att fler lägenheter med en billig hyra frigörs för nykomlingarna på bostadsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Det är känt att bristen på hyresrätter hindrar företag från att expandera, när personer med rätt kompetens inte hittar en bostad. Mer än hälften av de snabbast växande företagen i Stockholmsområdet uppger att bristen på bostäder är det största hotet mot tillväxt. Polisen uppger också att varannan bostad i Stockholm förmedlas svart, ett fenomen som nu sprider sig. Där regleringar allt för länge fått råda växer en marknad fram vid sidan av där kriminella utnyttjar människors utsatthet för egen vinnings skull. Det behövs verkliga incitament för att få igång produktionen av hyresrätter och stoppa svartmäkleriet. Det behövs utsikter om en friare marknad inom överskådlig tid. Bygg- och fastighetsbranschen behöver långsiktiga spelregler och klarhet vartåt politiken är på väg.

Centerpartiet vill se en utveckling där tillgång och efterfrågan sätter hyresnivåerna, där hyresgästens makt och valfrihet stärks genom att fastighetsägare konkurrerar för att möta deras efterfrågan. Det kan komma att ta tid och intill dess vi har de bostäder som behövs måste förändringar ske stegvis, med målet att vi på sikt har en fri marknad för hyresrätter, precis som vi har på andra upplåtelseformer. Då finns, precis som nu, ett besittningsskydd, ett skydd mot oskälig hyressättning och plötsliga omotiverade höjningar av hyran.

Inför en öppen hyresstatistik som underlättar jämförelser mellan hyror, kvalitet, standard och läge och låt nyproduktionshyrorna påverka hyresnivån på äldre hyresrätter i samma område. Förändra systemet med presumtionshyror. Hyresgästföreningen bör inte, som idag, kunna neka till förhandling.

Underlätta bosparande för unga och erbjud möjlighet att ingå ett hyresavtal där man efterhand kan betala av och köpa loss sin bostad. Tillåt ägarlägenheter även i befintliga bestånd av hyres- och bostadsrätt.

Inför ett system med fri avtalsrätt på nyproducerade hyresrätter, där parterna själva kan komma överens om avtalsvillkor och månadshyra. Dessa hyror ska skälighetsprövas som idag och höjningarna följa index. Bibehåll besittningsskyddet och skyddet mot plötsliga och omotiverade höjningar. Stärk hyresgästens ställning genom egna till- och frånval, och där det är tekniskt möjligt, individuell mätning av vatten, el och värme.

Med ett stegvis införande av dessa reformer kommer avtalsfrihet kunna införas vid inflyttning i lediga lägenheter. Först därefter, när det råder full balans mellan tillgång och efterfrågan, fri hyressättning, genom en intrappning också för befintliga hyreskontrakt.

Hyressättningen idag bygger fortfarande på principen ”att alla ska ha rätt att bo i hyresrätt – även i de mest attraktiva lägena”. Det har lett till att vi på många håll har bruksvärdeshyror som är betydligt lägre än vad de boende är beredda att betala. Samtidigt råder en exceptionell bristsituation, där många ser hyresrätten som enda lösningen. Det kan den vara, men då i första hand för de som har en god och stabil inkomst. Vi vill se rörlighet, fler upplåtelseformer, ett stärkt ägande och bostadsinvesteringar i hela landet. Vi har haft en hyresreglering sedan andra världskriget. Centerpartiet har full respekt för att det är svårt och tar tid att förändra systemen.

Ola Johansson, riksdagsledamot (C)
Bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.