tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

”Måste sluta stirra sig blinda på siffran”

Publicerad: 22 april 2016, 10:45

Jerker Söderlind, Adelina Mehra, Magnus Rothman och Emma Jonsteg. Foto: Maria Nordlander.

Med ett behov på 700 000 nya bostäder till 2025 är det uppenbart att kvantiteten är viktig. En oro finns dock för att man stirrar sig blind på siffror och därmed glömmer bort annat som behövs för att bygga stad.

Ämnen i artikeln:

Emma JonstegTobin Properties

Med ett behov på 700 000 nya bostäder på mindre än tio år är det uppenbart att kvantiteten är viktig. En oro finns dock för att man stirrar sig för blind på siffror och därmed glömmer bort det andra som behövs för att bygga stad.

Vid ett seminarium på ämnet arrangerat av Tobin Properties medverkade bland andra Emma Jonsteg, vd på Utopia arkitekter. Hon menar att det går att bygga stad, om man vill.

– I grund och botten handlar det om en inställningsfråga – det går om man vill. Säg inte nej, säg ja, säger Emma Jonsteg.

Hon menar samtidigt att det råder brist på de kreativa lösningar som krävs för att kunna pressa priserna och samtidigt få till en bra stad.

– Byggbranschen är en icke-innovativ bransch – en kår som resignerat och tappat lusten att bidra med de kreativa lösningarna, säger hon. Kommunerna måste sluta stirra sig blinda på den där siffran, och istället fokusera på vad det är för stad vi vill bygga.

Markanvisning till fast pris?
En av de bidragande orsakerna till de minskade utrymmet för kvalitet är enligt Jonsteg markpriserna.

– Jag är ledsen för att det fortfarande finns kommuner som markanvisar till högsta pris. Då är det svårt att lägga på kvalitet i efterhand, säger Emma Jonsteg. Jag tycker att man måste låta kvalitet få en viktig roll i stadsplaneringen, något man kan använda markpolitiken till.

Jerker Söderlind från Stadsliv AB och KTH medverkade också på seminariet. Han menar att ett sätt att lösa det är att markanvisa till ett fast pris.

– Då kan man utgå från kvalitet när man väljer aktör, säger han.

Engagemang krävs för frimärksplaner
För att slippa stora områden med likadana hus, lyfter en av paneldeltagarna fram så kallade frimärksplaner, där man ger små projekt till många olika aktörer.

Magnus Rothman är före detta vd på JR Kvartersfastigheter. Han gör en jämförelse mellan de två nya områdena Hagastaden och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, där den senare använt sig mer av frimärks-typen. Han undrar dock om det håller i längden, då det kräver mycket mer tid och resurser.

– Jag undrar om staden kommer att ha engagemanget att driva igenom frimärksplaner som i Norra Djurgårdsstaden. Det finns en risk att man istället väljer en jätte som gör allt, sen är det klart, säger Magnus.

En annan del som ofta lyfts fram som viktigt i planeringen av den nya staden är medborgarinflytandet.

Panelen tycker att det är viktigt att medborgarna är med och tycker, men är kritiska till hur dagens samrådskultur ser ut. De menar att NIMBY-kulturen och en liten högljudd minoritet får alltför stor makt i att stoppa olika planer.

– Dagens samråd är som att anordna en vinprovning för folk som redan druckit en flaska. Vi måste prata om vilka som ska vara med på samrådet – ska du bygga i söderort – från dem i västerort.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev