Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Måste jobba med slow-fix”

Publicerad: 1 mars 2016, 14:07

Nyhamnen är det senaste av Malmös utvecklingsområden. Illustration: Gisele Paiva Nilsson.

På tisdagen möttes ett sextiotal företrädare från fastighets- och byggbranschen Malmös politiker och tjänstemän på ett arbetsmöte, för att komma fram till konkreta åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet.


Ämnen i artikeln:

MalmöFastighetsägarnaSkandia Fastigheter

Förslagen på åtgärder handlade bland annat om inredning av vindar till bostäder, men också om hur aktörerna kan närma sig varandra tidigare i planeringsskeden.

– Vi behöver bygga fler bostäder snabbare. Det handlar både om helt nya områden och inom befintligt bestånd. Och frågan är inte längre om vi ska förtäta – utan hur. Att staden och aktörerna träffas i ett tidigt och gemensamt arbetar fram en målbild är mycket viktigt. Nu behöver vi arbeta framåt, med samma inriktning men vässa våra system och arbetsmetoder, säger Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad.

Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd, deltog också på arbetsmötet.

– Vi måste jobba med ”slow fix”. Med det menar jag att vi behöver skruva på allt som går och inte tänka kortsiktiga volymlösningar. Vi behöver jobba mycket med att skapa flyttkedjor genom att utveckla befintliga lokaler och bostäder genom att bygga vindar, förtäta gårdar och hitta flexibla lösningar på tillgänglighet, säger Susanne Rikardsson, vd Fastighetsägarna Syd.

Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef på Skandia Fastigheter, lyfte också frågan om delaktighet och dialog.

– Ett förslag som vi tycker är intressant är att i sätta oss ner tillsammans med staden tidigt, redan i fördjupad översiktsplan, och ta fram en gemensam målbild för en stadsdel i Malmö. I nästa steg är det viktigt att gemensamt kommunicera vilka värden stadsdelen ska erbjuda, säger Andreas Ivarsson.

Nu vidtar efterarbetet där idéerna ska konkretiseras.

Redaktionen

Källa: Malmö stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.