tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Märta Stenevi om regeringskrisen: ”Vi har en stökig budgetprocess framför oss”

Publicerad: 25 augusti 2021, 12:51

Märta Stenevi, bostads- och jämställdhetsminister.

Foto: Nicklas Thegerström

Efter ett hektiskt första halvår som bostadsminister kommenterar Märta Stenevi (MP) för första gången i Fastighetsnytt regeringskrisen, sina egna chanser framåt och Stefan Löfvens avgång. ”Jag kommer att sakna honom”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Märta SteneviRegeringenStefan LöfvenCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I början av regeringskrisen sa bostadsminister Märta Stenevi (MP) att hon vill se en stark rödgrön regering som fortsätter att hitta lösningar på klimatkrisen, naturkrisen och för ökad jämlikhet i Sverige. Då var det fortfarande oklart om hon skulle behålla ministerposten eller inte. Det gjorde hon och nu återstår det att se om Sveriges nya statsminister fattar samma beslut eller inte i september.

Läs även: Tuff start för Sveriges bostadsminister efter ett krisfyllt halvår

Magdalena Andersson lyfts fram som favoritkandidat för statsministerposten. Vem vill MP se som ny statsminister?
– Vi har en politisk överenskommelse med det socialdemokratiska partiet och det har varit kul och givande att jobba med Stefan Löfven. Jag kommer att sakna honom. Men vem partiet väljer som ledare är en intern process hos dem och det har jag inga egentliga åsikter om, säger hon till Fastighetsnytt.

Hur sannolikt är det att du sitter kvar som bostadsminister efter den här processen?
– Det blir en fråga för hösten. Vi har en stökig budgetprocess framför oss med ny regeringsbildning när Stefan Löfven entledigas och den nye statsministern meddelar sin regering.

När du fick förfrågan att bli bostadsminister och tackade ja, kunde du då ana att ditt ansvarsområde bara någon månad senare skulle bli epicentrum för en regeringskris?
– Nej, det hade jag inte kunnat föreställa mig eftersom vi i det läget bara hade tagit emot en utredning med ett stort behandlingsutrymme kvar. Det är sällan en utredning går rakt till proposition. Jag hade inte sett att vi hade blivit fällda av något som en utredare lagt fram.

Läs även: Bostadsfrågan som fällde regeringen

Hon säger att skälet till att hon överhuvudtaget tackade ja till bostadsministerposten var att hon tidigare på kommunal nivå jobbat med bostads- och stadsutvecklingsutvecklingsfrågor, bland annat som kommunalråd i Malmö. Agendan fylldes inte sällan med frågor som var tätt förknippade med socialtjänstlagen och bostadsförsörjningsansvaret.

– Jag arbetade med viktiga frågor för samhällsplaneringen, inte minst ur ett barn- och jämställdhetsperspektiv, säger Stenevi.

Märta Stenevi sitter på trippla stolar och har därmed fullt upp på jobbet.

Foto: Nicklas Thegerström

I dag är hon förutom bostadsminister även jämställdhetsminister och språkrör för Miljöpartiet, vilket innebär att frågor om utanförskapsområden och segregation också ligger på hennes bord. 

Hur ska den nedåtgående spiralen med otrygghet och ökad gängkriminalitet bromsas i Sverige?
– Genom bostadspolitiken kan vi öka närvaron av olika aktörer i området genom platssamverkan, som är det viktigaste verktyget. 

Hon nämner att man hittills med hjälp av den internationella samverkansmodellen BID, business improvement districts, har lyckats vända den negativa utvecklingen i bland annat Gamlegården Göteborg, Malmö och nyligen även i Järva, Stockholm. 

Ökad samhällsnärvaro och service är en annan viktig åtgärd för att vända på utvecklingen.

– Det finns skrämmande likheter mellan glesbygdsområden och förorter där samhället lämnat området och servicen blivit underminerad. Snöbollseffekten har varit negativa skriverier, hög omsättning på lärare och barn som tappat framtidstron. 

Läs även: Tuff start för Sveriges bostadsminister efter ett krisfyllt halvår 

Förhoppningen är att detta framöver kan undvikas just med hjälp av samverkan. Tilltron på platssamverkan är så pass stor att regeringen till och med har gett Boverket i uppdrag att stärka arbetet med hjälp av ny lagstiftning.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev