måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Marknadshyror i central politisk position

Publicerad: 16 januari 2019, 14:29

Jonas Sjöstedt (V) under onsdagens presskonferens. Foto: Vänsterpartiet.

Förslaget kring fri hyressättning vid nyproduktion, som finns med i S, MP, C och L-överenskommelsen, utgör grund för ett misstroendelöfte gentemot den nya Löfven-regeringen. Det meddelade Jonas Sjöstedt (V) på onsdagen. Vi har frågat på olika sätt skeptisk fastighetsbransch vad de tycker om utvecklingen.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenJonas SjöstedtMarie LinderSABOStefan Ränk

På onsdagsförmiddagen meddelade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att partiet kommer att rösta gult i statsministeromröstningen om Stefan Löfven på fredag. Dock utgör förslaget kring fri hyressättning vid nyproduktion, som finns med i S, MP, C och L-överenskommelsen, grund för ett misstroendelöfte gentemot den nya Löfven-regeringen.

Punkt 44 i överenskommelsen mellan S, MP, C och L rör en friare hyresreglering: “fri hyressättning vid nybyggnation införs. Hyran inom dessa bestånd sätts efter en inledande period enligt en tariff grundad på jämförbara nybyggda objekt”.

När vänsterledaren på onsdagen meddelade att partiet efter långa diskussioner kommer att rösta gult på fredag, och därmed släppa fram Löfven som statsminister, meddelade han samtidigt att man röstar gult med ett löfte om missförtroendevot. Detta skulle införlivas om eller när regeringen lägger fram förslag kring fri hyressättning vid nybyggnation, och vid förslag kring försämrad arbetsrätt.

– Läggs det fram förslag kring det kommer vi att rösta för att avsätta Stefan Löfven. I praktiken ställer vi honom då inför valet att dra tillbaka förslaget – eller gå till nyval, sa Sjöstedt under sin presskonferens.

För att kunna väcka missförtroendevot, behöver minst 35 riksdagsledamöter stå bakom. Det är fler än antalet vänsterpartister i riksdagen, därmed behöver man i så fall få med sig ledamöter från andra partier för att fälla regeringen.

Fastighetsnytt har frågat företrädare från branschen vad de tycker om dagens besked, och hur de tror att bostadspolitiken kommer att utvecklas under mandatperioden.

Rudolf Antoni, vice vd och näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR

Antoni tycker inte att de bostadspolitiska reformer som ingår i 73-punktsprogrammet, som fri hyressättning vid nyproduktion, införandet av ett oberoende skiljedomsinstitut och tydliga tidsgränser för de årliga hyresförhandlingarna, är tillräckliga för att skapa en väl fungerande bostadsmarknad.

– Men det är stora steg i rätt riktning och förslag som vi länge har verkat för.

Han meddelar att Fastighetsägarna noggrant kommer att bevaka direktiven för de utredningar som ska ligga till grund för reformerna.

– Nu gäller det att den tillträdande regeringen har mod nog att driva igenom sin politik, säger han och fortsätter:

– Mest intressant blir att se om Vänsterpartiets misstroendelöfte blir verklighet och i så fall om M och KD kommer att rösta bort en socialdemokratisk statsminister för att han driver igenom nödvändiga bostadspolitiska reformer.

Anders Nordstrand, vd, SABO

Anders Nordstrand är vd på SABO. Foto: SABO.

Anders Nordstrand säger till Fastighetsnytt att han tycker att det är bra att Sverige äntligen får en ny regering, och att det finns en rad viktiga bostadspolitiska frågor som den måste ta tag i. Där anser han att ett blocköverskridande samarbete är nödvändigt för att stabila och hållbara spelregler ska komma till stånd.

Hur ser du på Vänsterpartiets krav där man drar en “röd linje” vid förslag om marknadshyror?

Vänsterpartiet står utanför fyrpartiöverenskommelsen och driver självklart sin politik. Vi anser att det kollektiva förhandlingssystemet i grunden är bra och innebär en rimlig balans mellan parterna på bostadsmarknaden, säger Anders Nordstrand.

I övrigt säger Nordstrand att han hoppas att Sverige snabbt får se en ny bostadsminister på plats.

Stefan Ränk, vd, Einar Mattsson

Stefan Ränk, VD på Einar Mattsson. Foto: Hampus Andersson/Dagens Industri.

Einar Mattssons vd tycker att man mot bakgrund av de positionsförändringar som skett borde utlysa ett extraval.

– Ingen av oss som gick till val den 9 september visste att positionsförflyttningarna skulle bli så här stora. Jag känner en stor osäkerhet inför att överenskommelsen kommer att bli verklighet. Centern och Liberalerna saknar påtryckningsmedel och Socialdemokraterna har få incitament att hålla tempo och riktning i arbetet. Alla de otydligheter och osäkerheter som tillfogades processen med Sjöstedts besked gör det än mer angeläget att utlysa ett extraval. För väljarnas och demokratins skull.

Vad gäller marknadshyror och Vänsterpartiets hållning säger Ränk, som sedan länge propagerat för friare hyressättning, att hans förväntningar på att det blir fri hyressättning i nyproduktion genom det här upplägget är mycket små.

– Djävulen sitter i detaljerna och där är systemets försvarare mästare på att avväpna direktivförfattares goda ambitioner. Statsministern har beskrivit det önskade upplägget som en evig presumtionshyra. Det löser ingenting.

Ränk menar istället att det måste finnas en gemensam målbild av hur bostadsmarknaden ska fungera i framtiden för att bättre kunna driva igenom nödvändiga reformer.

– Här har man återigen börjat i fel ände och ryckt ut en liten del ut helheten. Vänsterpartiet kommer sannolikt aldrig behöva ställas inför frågan, tyvärr.

Marie Linder, ordförande, Hyresgästföreningen

Marie Linder. Foto: Hyresgästföreningen.

När överenskommelsen presenterades i fredags var Hyresgästföreningen och Marie Linder mycket kritisk till punkten gällande hyressättning.

– Att höja redan höga nyproduktionshyror till marknadshyror löser inte problemen på bostadsmarknaden. Förslagen fördyrar för hyresrätten men gör inget för andra upplåtelseformer. De enda som kommer gynnas ekonomiskt är den lukrativa fastighetsbranschen och de som säljer sina bostadsrätter. Detta är ett svek mot framtidens hyresgäster och ett hot mot nuvarande, sa Marie Linder.

Hon var även kritisk till övriga förslag på bostadssidan.

– Inga förslag leder till ett ökat bostadsbyggande. Jag är så besviken på Stefan Löfven. Sverige behöver riktig bostadspolitik som ger alla ett tryggt hem inte högre hyror och fler altaner, sa Marie Linder då.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev