Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Många av de tillsatta utredningarna berör viktiga frågor”

Publicerad: 26 november 2014, 15:37

Bostadsminister Mehmet Kaplan.

Foto: Fredrik Hjerling.

Fastighetsnytt bad Sveriges bostads- och stadsutvecklingsminister, Mehmet Kaplan (MP), svara på några frågor kring bostadsbyggande, utredningar och förslaget från företagsskattekommittén.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanMiljöpartiet

Valet 2014 gav regeringsskifte och nya ministrar. Fastighetsnytt bad Sveriges bostads- och stadsutvecklingsminister, Mehmet Kaplan (MP), svara på några frågor kring bostadsbyggande, utredningar och förslaget från företagsskattekommittén.

Vad är viktigast för dig när det gäller bostadspolitiken?
Jag tycker att bostadsfrågan är central för vårt lands utveckling. Det spelar ingen roll hur många jobb det finns, när det inte finns bostäder. Detta är särskilt tydligt i Stockholmsområdet där jag har bott under lång tid. Jag har ett stort engagemang och en långvarig erfarenhet av stadsutveckling – att forma städer som håller ihop fysiskt och socialt. Bostadspolitiken ska också skapa ett Sverige som håller ihop. En väl fungerande bostadsmarknad har stor betydelse för människors möjlighet att forma sina liv. Bostadsmarknaden måste fungera för att arbetsmarknaden ska fungera – bostadsbristen hindrar rörligheten på arbetsmarknaden. Att alla människor ska ha lika tillgång till en bra bostad är en väldigt viktig fråga för mig och regeringen.

Nyproduktion av hyresrätter är det största behovet enligt många. Vilket verktyg är viktigast för att få igång byggandet?
Regeringen överväger vilka insatser som krävs för att stimulera nyproduktion av hyresrätter för att nå det uppsatta målet att det fram till 2020 ska byggas minst 250 000 nya bostäder. Bland de åtgärder som övervägs finns förstärkt kreditgivning och riktade incitament till byggandet av små energieffektiva hyresrätter eller studentbostäder, samt till kommuner som bidrar till ett ökat bostadsbyggande.

Hur ser du på förslaget från företagsskattekommittén som många anser hota nyproduktionen?
När det gäller förslaget från företagsskattekommittén så måste det ses i sitt sammanhang, där en utgångspunkt är att hantera den dubbla asymmetrin i dagens företagsbeskattning – som består dels i att avkastningen på vissa tillgångar är skattefri samtidigt som ränteutgifter, med vissa undantag, får dras av, dels i den olikartade behandlingen av olika finansieringskällor, där kostnaden för lånat kapital får dras av men inte kostnaden för eget kapital.

En reformering av företagsbeskattningen måste enligt min mening ske på ett sätt som tar hänsyn till särskilt bostadssektorns förutsättningar.

Hur ser du på de utredningar som initierats av Stefan Attefall?
Många av de tillsatta utredningarna berör viktiga frågor, som regeringen behöver ta ställning till. Som princip kommer vi att låta utredningarna fullfölja sina uppdrag. För vissa utredningar kan det bli aktuellt med något förändrade direktiv.

Hur kommer relationen hållbarhet och bostadspolitik se ut framöver?
En hållbar bostadspolitik är en viktig prioritering för regeringen. Det gäller både den fysiska och den sociala dimensionen av hållbarhetsbegreppet. Bland aktörerna är byggbranschen den kanske viktigaste i en hållbar stadsutveckling och har också ett stort och viktigt ansvar att bidra till utvecklingen av det långsiktigt hållbara samhället. Vi kommer också att arbeta med att stärka den sociala hållbarheten i arbetet med hållbar stadsutveckling. Exempelvis ger upprustningen av miljonprogrammets flerbostadshus möjligheter att ta ett helhetsgrepp på hela bostadsområden, alltså att skapa mötesplatser och ta tag i grundläggande frågor om hur staden eller orten hänger ihop. Vi kommer att se till att hyresgästerna får ett inflytande i renoveringsprocessen.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanMiljöpartiet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.