Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

LUF: Låginkomsttagare måste kunna äga

Publicerad: 1 september 2017, 15:00

Joar Forsell.

Foto: Dennis Lindbom

Idag tillåter regelverket bara två boendeformer, antingen får folk äga eller hyra. Vi menar att lagstiftningen borde ändras så att det går att både hyra och äga samtidigt, flexibelt ägande.


Sveriges bostadsmarknad är ojämlik och segregerad på ett sätt som missgynnar låginkomsttagare. Ägande, som idag är billigare än att hyra, borde inte vara reserverat till höginkomsttagare. Vänsterblocket saknar svar. De vill bara tillåta byggandet av nya hyresrätter som låser in människor med små inkomster i fattigdomsfällor istället för att skapa jämlikhet och förbättra integrationen. Vi föreslår istället att Sverige borde införa boendeformen “flexibelt ägande”, där personer med små marginaler kan köpa sin bostad lite i taget. Med en sådan reform kan fler människor äga och börja sin bostadsresa.

Hyresrättens primära fördelar är flexibilitet och service. Den som hyr blir i teorin rörligare och kan till exempel studera på en ort för att sedan göra karriär i en annan för att slutligen hitta hem i en tredje. Den vars familjestorlek förändras kan också snabbt anpassa bostaden efter de egna behoven. Dessutom finns det en hyresvärd att kontakta för service om något skulle gå sönder i lägenheten. Allt detta är bra, men det kostar.

Ett räkneexempel från fastighetsbolaget Veidekke visar att kostnaden per kvadrat och år för hyresrätter börjar på en högre nivå än för bostadsrätter för att sen stiga ännu mer över tid. Strax efter tio år är boendeutgiften högre för den som bott i hyresrätt än den som äger sitt boende. För varje månad som går fortsätter sedan den klyftan att öka, den som äger blir rikare och den som hyr blir mindre rik. Efter 25 år närmar sig boendekostnaden per kvadratmeter och år för hyresrätter den dubbla mot kostnaden för bostadsrätter. Ur det perspektivet är det helt galet att vänsterpartierna, som säger sig vilja skapa jämlikhet, vill bygga fler hyresrätter snarare än att skapa förutsättningar för personer med lite kapital att äga.

Personer med små medel äger nämligen sällan sin bostad. Det beror inte på att de inte vill. De vill, precis som andra, spara pengar, kanske resa på sin semester eller köpa lite godare mat till sina barn. Att de inte äger beror på att tröskeln till att köpa är för hög. Det krävs mycket pengar till insatsen och banken ställer krav på relativt höga löner för att finansiera ett lån. Resultatet är att de istället sitter de fast i den dyra boendeformen hyresrätt. Inlåsningen i hyra cementerar och förstärker skillnader, den måste brytas.

Ett sätt att slipa ner trösklarna till ägande och möjliggöra de med låga inkomster att börja en ordentlig bostadsresa är att öppna upp för flexibelt ägande. Idag tillåter regelverket bara två boendeformer, antingen får folk äga eller hyra. Vi menar att lagstiftningen borde ändras så att det går att både hyra och äga samtidigt, flexibelt ägande. Detta görs redan i Tyskland och öppnar upp bostadsmarknaden för de personer som inte har råd att köpa hela bostaden direkt.

Flexibelt ägande innebär att den boende kan köpa lite i taget och på så vis öka sin ägarandel i bostaden vilket också sänker hyran över tid. På så vis kan vi slipa ned trösklarna som kontantinsatsen och bankens lånevillkor innebär. En boende som köper ut en andel av lägenheten och därmed får lägre hyra får också ett större ekonomiskt utrymme att lägga undan pengar till att köpa ytterligare andelar. Allt eftersom kan äganden av det totala bostadsbestånden bli mer jämlikt mellan personer med höga och låga inkomster. För den enskilde innebär det en bättre ekonomi och bättre livsmöjligheter.

Att vänstern förespråkar hyresrätter för personer med låga inkomster är obegripligt. Det är uppenbart att denna politik är en fattigdomsfälla och leder till större skillnader snarare än mindre. Klyftorna i Sverige måste minska. Vårt förslag innebär bara en lagändring och inga offentliga utgifter. Med flexibelt ägande som boendeform kan fler personer, oavsett bakgrund, påbörja sin bostadsresa.

Joar Forssell
Förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.