Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lööf vill se över ränteavdraget

Publicerad: 2 september 2015, 06:15

Annie Lööf. Foto: Johan Jeppsson.

Annie Lööf (C) vill se en blocköverskridande överenskommelse där man ser över ränteavdraget, och andra ekonomiska styrmedel som påverkar hushållens skulder.

Ämnen i artikeln:

Annie LööfCenterpartiet

Annie Lööf (C) vill se en blocköverskridande överenskommelse där man ser över ränteavdraget, och andra ekonomiska styrmedel som påverkar hushållens skulder. Dessutom vill de se över möjligheten att reducera kravet på unga att ha en hög kontantinsats. Det skriver hon tillsammans med partikollegan Ola Johansson (C) på Di Debatt.

Det är inför Centerpartiets stämma som partiledaren föreslår ett antal strukturreformer ”som gör det enklare för unga att få sin första bostad, som ökar rörligheten på hyresmarknaden och som tar steg för ett bättre fungerande skattesystem som minskar risken för bostadsbubblor”.

Ett av förslagen är alltså att reducera kraven på unga människors kontantinsats, samtidigt som amorteringsgraden på bolånet ska öka i motsvarande takt. De vill också införa ett riktat bosparande för ungdomar för att redan i tidig ålder sätta undan en del av lönen för framtida investeringar i bostad.

”Dessa reformer skulle öka möjligheten för fler unga att ta sig in på bostadsmarknaden” skriver Lööf och Johansson.

Duons förslag:

- Bostadsmarknadens stelhet gör att befintliga bostäder används ineffektivt. De vill därför se mer marknadsbaserad hyressättning och andra upplåtelseformer
- Förhandlingssystemet för hyressättning måste reformeras
- Avskaffa Hyresgästföreningens förhandlingsmonopol och veto vid presumtionsförhandlingar
- Nå politiskt enighet vad häller amorteringskrav och att i en blocköverskridande överenskommelse se över bland annat ränteavdraget. ”En blocköverskridande enighet är avgörande eftersom ränteavdraget inte kan ändras skyndsamt utan endast mycket försiktigt och gradvis över en längre tid – då måste de som köper bostad veta att reglerna ska gälla även genom olika maktskiften” skriver Lööf och Johansson.

Här kan du läsa debattartikeln i sin helhet.

Redaktionen

Källa: Di Debatt

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev