Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lööf: “Skattesystemet måste förändras”

Publicerad: 8 september 2017, 12:30

Annie Lööf.

Foto: Centerpartiet.

Under parollen ”mer mark och mer marknad” vill Alliansens mest framgångsrika parti just nu förändra bostadspolitiken. ”Bort med statliga byggsubventioner och sätt ned foten kring ett förändrat skattesystem” – tycker Centerpartiets ledare Annie Lööf.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfAlliansenRegeringenPeter Eriksson

Intervjun kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 4, 2017 som utkommer på fredag den 15 september. Med ett år kvar till valet har vi valt att fokusera extra på svensk politik.

Under parollen ”mer mark och mer marknad” vill Alliansens mest framgångsrika parti just nu förändra bostadspolitiken.  ”Bort med statliga byggsubventioner och sätt ned foten kring ett förändrat skattesystem” – tycker Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Annie Lööf har den senaste tiden seglat upp som den kanske starkast lysande stjärnan på den politiska scenen i Sverige. Med ett år kvar till valet går hennes parti in i en valrörelse med sitt socialliberala fokus på mer marknad – något som appliceras även på bostadspolitiken. Men om partiet sitter i regeringen efter valet, vad vill man egentligen göra för att lösa den brinnande krisen?

– NÄR vi vinner valet är det första vi ska göra att se till att få på plats en blocköverskridande överenskommelse kring ett ökat bostadsbyggande. Vi behöver sätta ned foten kring hur skattesystemet ska förändras för att främja ett ökat byggande och ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Den sittande regeringen gjorde ett försök till just en sådan överenskommelse, när dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan och finansminister Magdalena Andersson under förra året bjöd in Allianspartierna och Vänsterpartiet till bostadspolitiska samtal. Försöket slutade dock abrupt när Allianspartierna drog sig ur samtalen dagar innan regeringen presenterade det ”största bostadspolitiska paketet på 20 år”.

Har ni hört något sedan samtalen bröt samman?
– Nej.

Annie Lööf menar dock att hon gärna hade sett en överenskommelse, men att regeringen inte ville gå med på de saker som de borgerliga ville se.

– De ville inte gå med på konkreta saker som en friare hyressättning eller kraftigt förenklade byggregler. Jag hoppas att man tar sig i kragen och försöker få till samtal igen, jag tror att det skulle vara bra för bostadsmarknaden.

Hur det egentligen ligger till i det politiska spelet får vi kanske aldrig veta – Peter Eriksson har i flera intervjuer sagt att han visst bjudit in till nya samtal men att det är Alliansen själva som avböjt.

Under Mehmet Kaplan/Peter Erikssons styre har otaliga utredningar dragit igång och regelförändringar kommit på plats – men det kanske mest uppmärksammade draget är de statliga byggsubventioner som delas ut. Bland annat har regeringen kritiserats för att inte vara lyhörda mot marknaden, som visat ljummet intresse för subventionerna.

Annie Lööf. Foto: Centerpartiet.

Vad tycker du om regeringens bostadspolitik – tycker du att de lägger sig i för mycket?
– Problemet är väl att regeringen inte lägger sig i någonting. Det är helt tyst – det händer ingenting. Jag hade förväntat mig mer från regeringen, och hade gärna haft en blocköverskridande överenskommelse om de hade haft modet och orken att faktiskt dra det ända dit. Istället kör man bara med sitt paradnummer med de statliga byggsubventionerna som ingen vill ha. De statliga byggsubventionerna är, som man hör på namnet, just statliga och i den nationella budgeten. Vi vill istället lägga dem på att återställa ROT-avdraget.

Svårt att komma överens
Att den sittande regeringen och oppositionen tycker olika vad gäller frågan är tydligt. De klassiska röd/blå skillnaderna blir klara när det landar i frågor om skatt och marknadens makt.

Men trots de starka och från regeringen vitt skilda åsikterna i frågan kan bostadspolitiken knappast räknas som en av centerns profilfrågor. Utöver att kritisera det regeringen gör eller inte gör så är det långt ifrån alla som vet vad C vill på det bostadspolitiska området.

– Det viktigaste just nu är att fortsätta förenkla byggandet, att få fram mer byggklar mark, att korta tiden från idé till spaden i marken. Ska vi också få en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, en viktig del i att få fler lediga bostäder, då handlar det om ett förändrat skattesystem, både vad gäller ränteavdrag och reavinst – och där behöver man en blocköverenskommelse som håller långsiktigt, säger Annie Lööf.

Vad gäller de omtvistade ränteavdragen menar Annie Lööf att det är i just dessa tider, med historiskt låga räntor, som en förändring av dem vore lämplig.

– Vi är öppna för att stegvis förändra ränteavdragen i den takt som hushållen orkar. Men det måste göras i bred enighet så att det är långsiktigt och förutsägbart för hushållen. Samtidigt är det viktigt att sänka det totala skattetrycket på bostadssektorn och hushållen. När man gör förändringar i ränteavdragen är det därför viktigt att göra motsvarande förändringar på andra skatter så att det totala skattetrycket hålls nere.

Dessutom har Centern vid flera tillfällen, sin ideologi trogen, öppnat för ”marknadsanpassade hyror”. Partiet tror att det skulle underlätta vid byggande men att det också skulle leda till mer rättvisa hyror vad gäller stad vs. land.

På vilket sätt skiljer sig er bostadspolitik från de övriga Allianspartierna?
– Vårt fokus är mer byggklar mark och mer marknad på bostadsmarknaden genom mer marknadsanpassade hyror och minskat regelkrångel. Vi pratar dessutom mycket om möjligheten att kunna finansiera sitt boende, inte minst på landsbygden där det idag är oerhört svårt att få lån för att kunna bygga sitt hus – så fort man sätter nyckeln i låset så vet man att man inte får igen det man investerat.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.