torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ljummen reaktion på regeringens vårbudget

Publicerad: 18 april 2017, 11:10

Magdalena Andersson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

På tisdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson årets vårbudget. För fastighetsbranschen fanns få nyheter, trots att branschen hade hoppats på mer.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenMagdalena AnderssonMarie LinderSABOUlla Werkell

Det är främst företrädare för det hyrda boendet som är skeptiska till avsaknaden av förslag på det bostadspolitiska området. Marie Linder, förbundsordförande på Hyresgästföreningen säger att man hade hoppats att få se en skattereform för hyresrätter för att ytterligare ge skjuts åt bostadsbyggandet.

– Med tanke på att det förekom en hel del diskussioner kring olika skatteförslag inför dagens budgetpresentation som inte har manifesterats i propositionen förutsätter vi att regeringen tar med frågan kring skatteobalansen i höstens budgetdiskussioner, säger Marie Linder.

Sedan tidigare har regeringen tagit beslut om ett investeringsstöd med inriktning på hyresrätter och studentbostäder som gäller sedan årsskiftet. Man framhåller även i den här budgeten att det behövs en ökad nyproduktion av flerbostadshus och hyresrätter med “överkomliga hyror”.

-Regeringen pekar på investeringsstödets betydelse för att uppnå detta och det är ett sätt. Men en skattereform för att skapa balans mellan olika upplåtelseformer är en mer permanent lösning för skapa bättre förutsättningar för rimliga hyresnivåer, säger Marie Linder.

Även branschorganisationen SABO saknar förslag för en skattereform:

– Regeringen arbetar vidare med sitt 22-punktsprogram för bostadsmarknaden, men jag saknar skatteförslag som ger hyresrätten ekonomiska förutsättningar, likvärdiga de andra upplåtelseformerna. En skattereform skulle ge nödvändiga, betydliga och långsiktiga förbättringar av hyresmarknaden, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Kattrumpor ett minne blott
Även företrädarna för det privata boendet, organisationen Fastighetsägarna, är kritiska. Dock till andra saker. I vårbudgeten avskaffar nämligen regeringen, enligt tidigare aviseringar, möjligheten att genomföra skattefria överlåtelser av fastigheter till juridiska personer, så kallade kattrumpor.

– Det är beklagligt att regeringen inte väljer att underlätta generationsskiften i fastighetsbolag. Den nya skatten kommer innebära att det i många fall blir mer attraktivt att ombilda till bostadsrätter än att lämna över hyresfastigheterna till en ny generation. På sikt kommer det leda till färre hyreslägenheter, säger Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna.

Även Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken Holmgren är kritisk till bristen på bostadspolitiska förslag.

– Trots att vi har allvarlig bostadsbrist i Sverige lyser förslagen om hur detta ska hanteras med sin frånvaro i vårbudgeten. En fungerande bostadsmarknad är en viktig förutsättning för fortsatt tillväxt. Dagens pressade läge på bostadsmarknaden berör så gott som alla svenskar. Varför är det så tyst om en av våra största och mest komplexa samhällsutmaningar?, säger hon.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev