Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Livescener hotas – bjuder in fastighetsbolag

Publicerad: 1 juli 2019, 12:28

Fastighetsägarnas engagemang är nödvändigt för att kulturen ska kunna leva i Stockholm, säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd.

Foto: Mostphotos / Stockholms stad

“Min poäng är att kulturen, även sådan som låter, kan bidra till ekonomiska värden”, säger Jonas Naddebo till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Jonas NaddeboStockholms stadFredrik LindstålKTHCenterpartiet

Utan scener för livemusik förlorar Stockholm i värde som växande storstad – i förlängningen förlorar även fastighetsägarna ekonomiskt på det. Det menar Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholm, som vill få igång en diskussion om hur fastighetsägare och bostadsbolag kan bli bättre på att värna även kultur som låter.

Situationen för livemusik-scenerna är vida diskuterad just nu, inte minst i Stockholm där flera ställen fått stänga på senare tid som en effekt av olika stadsutvecklingsprojekt.

Jonas Naddebo och Fredrik Lindstål, kulturborgarråd respektive arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad, skriver i en debattartikel på Fastighetsnytt att de ska bjuda in ett 40-tal fastighetsägare till rundabordssamtal för att diskutera kulturens värde i Stockholm.

– Staden och politiken kan bara göra en del. Vi är beroende av engagerade fastighetsägare som tar tag det här och ser värdet av att värna kulturen i staden. Och min poäng är att kulturen, även sådan som låter, kan bidra till ekonomiska värden, säger Jonas Naddebo till Fastighetsnytt.

För att skaffa mer kött på benen i frågan håller staden nu på att med hjälp av KTH ta fram en modell för att räkna på vad förekomsten av livemusik och annan kultur kan betyda i kronor och ören för fastighetsägare.

– Inom kulturvärlden ifrågasätter man ofta allt som har med just ekonomiskt värde på kulturutövning att göra. Men jag menar att det blir lättare att verka för en levande kultur om det faktiskt går att peka på att det finns ett värde i rena kronor och ören att satsa på sådana här ställen, säger Jona Naddebo.

I debattartikeln pekas fyra tänkbara åtgärder ut, bland annat införandet av en särskild flyttkö för hyresgäster som störs av nattlivets ljud, så att de kan byta bostad med en hyresgäst som mer än gärna flyttar in till en levande stadsdel.

– Det ska inte läsas som att vi vill förändra reglerna i den kommunala bostadskön utan mer som ett diskussionsunderlag i samtal med privata bostadsbolag, säger Jonas Naddebo.

Kan det bli aktuellt med kommunala bidrag eller regellättnader för privata fastighetsbolag som tar en aktiv roll och ger plats åt kulturscener med hög musik?
– Det är inte aktuellt i dagsläget. Nu handlar det mer om att peka på värdet av kulturinstanserna och få fler att förstå det värdet, säger Jonas Naddebo.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.