Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

“Liten chans att påverka rörligheten politiskt”

Publicerad: 13 april 2016, 05:33

Rörligheten på bostadsmarknaden är större inom det hyrda beståndet än inom det ägda under samtliga år mellan 1999 och 2012. Det visar en ny rapport som forskare och Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen.

Ämnen i artikeln:

Hyresgästföreningen

En ökad rörlighet på bostadsmarknaden anses av många vara en nyckel för att lösa bostadskrisen. I den nya rapporten “Du måste flytta på dig!” har man kartlagt hur rörligheten i det befintliga beståndet faktiskt ser ut, säger Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Rapportförfattarna drar framför allt tre slutsatser:

- Rörligheten på bostadsmarknaden är större inom det hyrda beståndet än inom det ägda under samtliga år mellan 1999 och 2012. År 2012 låg rörligheten på 22 procent för boende i hyresbeståndet jämfört med 9 procent i det ägda. I snitt låg rörligheten 13 procentenheter högre för boende inom det hyrda beståndet än inom det ägda under hela perioden.
- Rörligheten bland boende i det hyrda beståndet är alltid högre än i det ägda oavsett var i landet man bor, inkomst eller utbildningsnivå. Det är samma tendens vi ser internationellt.
- Rörligheten inom det hyrda beståndet är högst bland dem med lägst inkomster och dem med högst inkomster.

– Om syftet med ökad rörlighet är att lösa bostadsbristen så är utsikterna för detta väldigt små. Inte minst eftersom bostadsbristen är ett resultat av många andra faktorer, som en svag bostadspolitik sedan 90-talskrisen, hushåll med begränsade möjligheter att efterfråga och en rad olika marknadsmisslyckanden.

Enligt rapporten har rörligheten varit stabil, trots en sänkning av fastighetsskatten, avskaffande av gåvo- och förmögenhetsbeskattningen, införandet av ROT-avdrag och införandet av presumtionshyror i nyproduktion av hyresrätter.

– Det vi ser i statistiken är att möjligheten att påverka rörligheten politiskt verkar vara begränsad. Att då ytterligare skattesubventionera ägt boende genom slopad reavinstbeskattning, som vissa partier föreslår, blir fel. Inte bara för att utsikterna att öka rörligheten i det ägda beståndet är begränsade utan för att samma investering i rimligt prissatta hyresrätter automatiskt skulle innebära en högre rörlighetsnivå. Om målsättningen är att öka rörlighet på bostadsmarknaden bör samhället alltså aktivt främja det hyrda boendet, säger Mariell Juhlin.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev