fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Lista: Här är kommunerna som får spaden i marken snabbast

Publicerad: 23 augusti 2023, 11:43

Nationellt ledtidsindex rankar kommunerna med kortast ledtider. Bilden är från Sigtuna kommun som inte var med i undersökningen.

Foto: Mattias de Frumerie

Tiden från detaljplan till spaden i marken ligger i snitt på 4,5 år. Men spridningen är stor, visar ett färskt index som för första gången rankar hur effektiva kommunerna är i sina plan- och bygglovsprocesser.

Ämnen i artikeln:

ByggföretagenFastighetsägarnaAndreas Carlson

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Från 3,0 till 6,6 år. Så mycket skiljer sig de totala ledtiderna för detaljplan och bygglov i svenska kommuner. Det är branschinitiativet Bygg i tid som tillsammans med Byggföretagen och Fastighetsägarna står bakom den nya granskningen.

– Att mäta är att veta. Vi har sedan tidigare känt av att det varit stora skillnader i kommunernas ledtider i plan- och bygglovsprocesserna. Det här är första gången som vi har kunnat jämföra och titta närmare på varför skillnaderna är så stora, säger Nancy Mattsson, projektutvecklingschef på JM och ordförande för Bygg i tid.

Läs även: Bomarknad: Swedbank räknar med en botten under hösten

Indexet är en sammanvägning av fem stycken parametrar: Ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt. Men det som väger tyngst är tidsåtgången i detaljplane- och bygglovsprocesserna.

Av det 50-tal kommuner som har deltagit i undersökningen rankades Trosa som vinnaren i kategorin för små kommuner med 86. Kalmar hamnar högst i kategorin medelstora kommuner med 77 och Gävle vinner toppar kategorin stora kommuner med 75 av 100. De tre kommunerna har samtliga en total ledtid för detaljplan och bygglov som är en bra bit under snittet. Kortast har Gävle med 3,0.

Bostads- och infrastrukturminister Andreas Carlson deltog under presentationen av det nya indexet.

– Byggtakten sjunker dramatiskt och det offentliga behöver göra allt som går för att underlätta. Även om vi från regeringens sida arbetar med flera initiativ kring regelförenklingar kan även kommunerna bidra. Det är viktigt att vi tillsammans arbetar för att komma framåt, säger han.

Så här rankas kommunerna i Nationellt Ledtidsindex 2023.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev