lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Liljevalchs en kostnadsbomb för Stockholms stad – nu vill fastighetsborgarrådet stoppa arkitekttävlingar

Publicerad: 10 december 2020, 15:56

Liljevalchs konsthall mot Djurgårdsvägen. Foto: Mattias Lindbäck

Stockholms nästa stora renoveringsprojekt, Liljevalchs konsthall, är redan ett ekonomiskt fiasko. Kostnaderna har passerat över en halv miljard och det är skattebetalarna som tar notan. Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) slår dock ifrån sig kritiken.

Ämnen i artikeln:

Dennis WedinStockholms stad

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Sedan 2017 har Stockholms stad överskridit renoveringsnotan med minst 1,7 miljarder kronor om man räknar med Östermalmshallen, Medborgarhuset och den pågående renoveringen av Liljevalchs konsthall. 

Läs även: Wedin efter miljardnotorna: ”Vi kollar på privata lösningar” 

Det senaste tillskottet Liljevalchs är nu uppe i 570 miljoner kronor, vilket är 130 miljoner mer än beräknat. Det fick till slut bägaren att rinna över för Ulf Adehlson, tidigare partiledare för Moderaterna, som förra veckan krävde svar av ansvariga politiker i en debattartikel. Veckan därpå kom svaret från fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Så här säger Wedin till Fastighetsnytt om fördyringen i Liljevalchs-projektet: 

– Staden har inte kunnat göra avsteg från arkitektens vinnande förslag eftersom det hade kunnat leda till skadeståndskrav. Arkitekten kan hävda att det är en kränkning mot den konstnärliga utformningen. 

Han säger att staden har tappat den juridiska makten över att kunna revidera eller stoppa projektet och tänker hädanefter inte godkänna arkitekttävlingar med den typen av villkor.

– Vi måste sätta stopp för det i tid. Staden måste ha en juridiskt stark grund och säkerställa ekonomiskt inflytande i varje projekt för att undvika fördyringar. 

Bygget drar ut på tiden

Liljevalchs skulle ha blivit klart redan 2017, men har försenats och ska enligt plan bli klart senast sommaren 2021. Skälet är att flera överraskningar, som att man hittade ett gammalt skepp under byggnaden, har dykt upp. 

– Sånt kan förstås dyka upp, men då måste staden göra kostnadsbesparingar på annat, vilket S-styret inte bedömde som möjligt under förra mandatperioden. I stället lät man projektet växa, säger Dennis Wedin. 

Det sker heller inte för första gången. I den internationella arkitekttävlingen för Stadsbiblioteket kastades 57,1 miljoner kronor rakt i sjön då projektet aldrig roddes i hamn. Fastighetskontorets förklaring var att det saknades kompetensbrist inom byggprojektering. 

– Så är det säkert. Men vi är nu igång med att förstärka kompetensen kring projektgenomförande och lägger resurserna rätt kring tyngre projekt i just styrningen. 

Varför har stadens kostnadskontroller brustit?

– Det finns ingen enskild förklaring till varför staden sitter med så stora fördyringar i renoveringsprojekt. Förutom avsaknaden av ekonomiskt inflytande så har många projekt ökat i omfattning. Vi måste därför våga avgränsa oss i pågående projekt.

Projekt som håller kostnader

Kulturhusets renovering är det enda stora projektet där staden har lyckats hålla både tiden och budgeten på 990 miljoner kronor. 

– Det är också det enda projektet som har påbörjats och avslutats under min mandatperiod, säger Dennis Wedin (M). 

Han nämner även att staden har gjort besparingar vid renoveringen av Tekniska nämndhuset. 

– Det är ett resultat av vår skärpta arbetsmetod som bygger på starkare projektstyrning och prioritering på tidsplan och ekonomi under projektets gång. 

Hur kan ni försäkra mer hållbara renoveringar framöver?

– Vi ska ha tydliga kontrollfunktioner med beslutsgrindar i varje projekt, där vi så fort ekonomin påverkas negativt ska lyfta frågan i högre instans. Det är viktigt att värna om skattebetalarnas pengar och då kan man inte jobba med arkitekturtävlingar på det sätt som gjorts.

Vilka framtida byggprojekt ryker till följd av budgetsmällen?

– Vi kommer att behöva göra flera svåra prioriteringar år för år. Något som har blivit lidande med åren är fastighetsunderhållet. Jag är dock mån om att vi tar långsiktigt ansvar för det, som nu i Stadsbiblioteket där vi planerat går fram med årliga underhåll.

Några av de största kostnadsbomberna

• Renoveringen av Medborgarhuset steg kostnaden från 670 miljoner till 1,1 miljard.

• Notan för Östermalmshallen steg från 600 miljoner till 1,35 miljarder. 

• Den provisoriska Östermalmshallen kostade 100 miljoner, plus en rivningskostnad om byggnaden inte säljs vidare i år. 

• Liljevalchs konsthall är nu uppe i 570 miljoner kronor, vilket är 130 miljoner mer än beräknat. 

• Stockholms stadsbibliotek planerade projekt som inte blev av kostade 57,1 miljoner kronor.

• 2017–2019 har projektbudgetar överskridits med drygt 70,7 miljoner kronor. Två projekt står för den största delen av fördyringen; Grimsta IP med 30,5 miljoner kronor och Gubbängens IP med 17 miljoner.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev