Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Långt mellan partierna i bostadsfrågan

Publicerad: 26 april 2016, 05:46

Riksdagsdebatt.

Foto: Melker Dahlstrand/Fastighetsägarna.

De röd/gröna partierna står långt ifrån Allianspartierna i sin syn på hur bostadskrisen ska lösas. De förstnämnda tror främst på nybyggnation som lösning, medan de blå lutar mer åt ökad rörlighet.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaRegeringenRiksdagen

De röd/gröna partierna står långt ifrån Allianspartierna i sin syn på hur bostadskrisen ska lösas. De förstnämnda tror främst på nybyggnation som lösning, medan de blå lutar mer åt ökad rörlighet. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Fastighetsägarna, där 500 branschrepresentanter, experter och förtroendevalda politiker deltagit.

72 procent av deltagarna från allianspartierna anser att en kombination av nybyggnation och en ökad rörlighet på bostadsmarknaden är svaret på bostadsbristen. Motsvarande siffra för de röd/gröna är 47 procent. Där anser fler att enbart nybyggnation löser bostadsbristen.

På frågan ”Vad vill du att regeringens bostadspolitiska samtal med oppositionen ska leda till?” svarade 92 procent av deltagarna från något av allianspartierna att de vill se ett förändrat system för hyressättning. Motsvarande siffra för S, V och MP är endast 8 procent. I frågan om sänkta flyttskatter svarade 89 procent från allianspartierna att de vill att dessa skatter sänks mot 28 procent från S, MP och V.

– Fastighetsägarna har länge efterlyst breda blocköverskridande uppgörelser om bostadspolitiken. Våra siffror visar tyvärr att man har en lång väg att gå för att nå en överenskommelse som faktiskt gör skillnad och tar oss ur den här krissituationen, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Av alla tillfrågade anser 61 procent att rörligheten på hela bostadsmarknaden måste ges samma tyngd som nybyggnation för att Sverige ska lyckas ta sig ur den nuvarande bostadskrisen.

– De som står utanför bostadsmarknaden idag har inte råd att efterfråga nybyggt. En ledig bostad i det befintliga beståndet kommer alltid att vara billigare än en nyproducerad. Ökad rörlighet på hela bostadsmarknaden är därför avgörande för att öka tillgången på bostäder som kan efterfrågas av fler, säger Reinhold Lennebo.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.