Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lagförslag om ändringar i PBL

Publicerad: 16 februari 2017, 12:00

Regeringen lägger fram ett lagförslag som innehåller flera förslag som på olika sätt syftar till att förenkla planprocessen.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen lägger fram ett lagförslag som bland annat innebär en tidsfrist för länsstyrelsens beslut efter överprövning samt att kommunen ska kunna begära att länsstyrelsen lämnar ett planeringsbesked.

På torsdagen beslutade regeringen om en lagrådsremiss som innehåller flera förslag som syftar till att effektivisera plan- och bygglagen.

– Vi ser att planprocessen för bygglov behöver göras enklare och snabbare. Regeringen har därför tagit ett brett grepp och föreslagit en rad lagändringar för att effektivisera detaljplaneprocessen och för att utöka möjligheterna till lovfria åtgärder, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Fyra förslag
Enligt ett av förslagen ska en kommun, under detaljplaneprocessen, i ett tidigt skede kunna få ett tydligt besked av länsstyrelsen gällande statens intressen. Tanken är att kommuner kan minska risken för onödigt planerande.

Lagrådsremissen innehåller även en tidsfrist om två månader för länsstyrelsens beslut att upphäva kommunbeslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser efter överprövning. Syftet med tidsfristen är att ärenden som dessa ska prioriteras.

Vidare föreslås det i remissen att fler detaljplaner ska kunna an­tas av kommun­styrelsen eller byggnads­nämnden. Syftet med förslaget är att minska kostnader för kommun och exploatör genom att korta ned handläggningstider.

Lagrådsremissen innehåller även förslag om att ytterligare åtgärder ska undantas från kravet på bygglov och att bygglovsbefriade åtgärder som får vidtas i strid med detaljplan inte ska beaktas vid en senare bedömning av ett byggnadsverks eller en åtgärds förenlighet med detaljplanen.

– Kommuners resurser ska användas till det som är viktigt och prioriterat. Därför ser vi ett värde i att enskilda fastighetsägare ska kunna göra mindre åtgärder, som att bygga till en balkong på villan, utan att behöva söka bygglov, säger Peter Eriksson.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.