Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kritiska mot amorteringskrav

Publicerad: 19 april 2015, 12:54

Byggbolaget Veidekke är kritiskt till Finansinspektionens planer att införa ett amorteringskrav på bolån i augusti. Av ett remissvar som bolaget har lämnat in framgår att varnar för att förslaget kan resultera i minskad bostadsefterfrågan. Veidekke anser att FI borde dra tillbaka sitt förslag alternativt lindra det så att amorteringskravet blir en amorteringsrekommendation istället.


Ämnen i artikeln:

Veidekke

Man hänvisar till analysföretaget Evidens rapport om sambandet mellan bostadsbyggande och finansiering men Evidens analys indikerar att den svenska bolånesektorn är relativt stabil och att värdet på tillgångarna ökar snabbare än skulderna.

Veidekke anser att Sverige saknar en bostadspolitik som stimulerar marknadskrafterna, det vill säga utbud och efterfrågan, och pekar bland annat mot Norge som en potentiell bra förebild för en svensk bostadspolitik. Man påpekar vidare att den för närvarande höga byggtakten står för en väsentlig del av tillväxten i den svenska ekonomin och menar att ett amorteringskrav kommer att slå mot den reala ekonomin.

”FI måste på större allvar förstå att förslaget om amorteringskrav intervenerar i ett känsligt system med mycket komplicerade samband där ytterligare negativa åtgärder kan få mycket allvarliga konsekvenser,” skriver Lennart Weiss, kommersiell direktör för Veidekke i Sverige, i en kommentar.

Remissvaret i sin helhet finns att läsa på Veidekkes hemsida.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från Veidekke

Ämnen i artikeln:

Veidekke

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.