Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kriterier för regeringens byggbonus klara

Publicerad: 21 april 2016, 12:09

Per Bolund (MP).

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

I regeringens budget för 2016 ingår bland annat den i fastighetsbranschen omdiskuterade byggbonusen. Regeringen har nu beslutat om en tidsram samt vilka kriterier kommunerna behöver uppfylla.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

I regeringens budget för 2016 ingår bland annat den i fastighetsbranschen omdiskuterade byggbonusen. Regeringen har nu beslutat om en tidsram samt vilka kriterier kommunerna behöver uppfylla för att få bonusen.

Byggbonusen aviserades redan i regeringens budgetproposition för 2016, men nu har man alltså fattat beslut om införandet av statsbidraget. Det beräknas till 1,85 miljarder kronor för 2016, till 1,8 miljarder för 2017 och därefter 1,3 miljarder årligen.

– Jag är glad att kommuner som anstränger sig för att bygga fler bostäder, och som dessutom tar emot många nyanlända, nu får en bonus från regeringen, säger Per Bolund, finansmarknads-, konsument- och tillförordnad bostadsminister.

Statsbidraget är utformat så att kommuner har rätt att söka stöd för varje bostad som omfattas av ett startbesked från byggnadsnämnden under en tolvmånadersperiod (1 augusti – 31 juli). Bidraget är oberoende av storleken på eller typ av bostad.

Bidraget är uppdelat i två potter där den ena potten (pott A) på 60 procent av det totala statsbidraget (för 2016 1,1 miljarder kronor) går till de bostäder som byggs och som motsvarar ett behov av bostäder hos nyanlända i respektive kommun. Pott B består av de resterande 40 procenten (740 miljoner kronor för 2016) och kommer gå till de bostäder som byggs utöver behovet hos nyanlända.

Följande kriterier behöver en kommun uppfylla för att få ta del av statsbidraget (källa regeringen.se):

- Att kommunen under en tolvmånadersperiod har gett startbesked som möjliggör byggande av minst en bostad. (Tolvmånadersperioden är 1 augusti föregående år och tolv månader framåt.)
- Att det i kommunen finns minst en nyanländ invandrare folkbokförd som fått uppehållstillstånd under en tolvmånadersperiod. (Tolvmånadersperioden är 1 juli föregående år och tolv månader framåt. Folkbokföringsadressen den 31 juli innevarande år är utgångspunkten.) Detta villkor gäller endast för en del av stödet (60 procent).
- Att kommunen under innevarande eller föregående mandatperiod har antagit riktlinjer för bostadsförsörjningen enligt lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar.
- Att kommunen under innevarande eller föregående mandatperiod har antagit en ny översiktsplan eller gjort en översyn av planens aktualitet enligt 3 kap. plan- och bygglagen (2010:900).

Sista ansökningsdag för bidraget är 1 oktober och förordningen föreslås träda i kraft den 15 juni 2016.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.