Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kraftig BNP-ökning i det andra kvartalet

Publicerad: 30 juli 2018, 07:27

Magdalena Andersson

Foto: Regeringskansliet

Svensk BNP steg med 1,0 procent i det andra kvartalet jämfört med det första kvartalet i år och 3,3 procent jämfört med motsvarande period förra året. Det visar preliminära beräkningar från SCB som publicerades på måndagen.


Ämnen i artikeln:

SCB

Utfallet var klart bättre än förväntat. Ekonomerna hade väntat sig en BNP-tillväxt på 0,4 procent från föregående kvartal och 2,5 procent i årstakt, enligt en enkät från SME.

Hushållen konsumtion gav det största BNP-tillskottet. Konsumtionen ökade 0,9 procent i det andra kvartalet jämfört med föregående kvartal, främst till följd av ökade utgifter för transport och fordon. Det resulterade i ett bidrag på 0,4 av procentenheter av den totala BNP-ökningen.

Exporten ökade med 0,5 procent, vilket gav ett BNP-bidrag på 0,2 procentenheter. Lagerinvesteringar gav ett BNP-tillskott på 0,3 procentenheter och statliga konsumtionsutgifter 0,1 procentenheter.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.