torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Kortsiktigt ägande tvingar fram statligt fastighetsbolag – regeringen utreder

Publicerad: 2 juni 2022, 08:25

Bostadsminister Johan Danielsson (S) och näringsministern och partikollegan Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: TT och Mattias de Frumerie

Bostadsministern kommenterar de två utredningar som regeringen tillsatte på torsdagen, om ett statligt ägt fastighetsbolag och en ny förköpslag, för att bekämpa segregation och brottslighet i socioekonomiskt utsatta områden.

Ämnen i artikeln:

SvepetRegeringenJohan Danielsson

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Den socioekonomiska boendesegregationen har enligt regeringen ökat sedan 1990-talet och resulterat i sämre levnadsvillkor och framtidsutsikter särskilt för barn och unga, samt otrygghet och brottslighet som stort. Mot bakgrund av detta behövs fler åtgärder enligt regeringen.

– Mycket bra arbete görs i dag av kommuner, allmännyttiga bolag, fastighetsägare och civilsamhället för att motverka segregationen och för att förbättra situationen för människor som bor i områden med socioekonomiska utmaningar. Men det finns också utmaningar där ett kortsiktigt vinstintresse bland fastighetsägare skapar problem, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på en pressträff.

Läs även: Extrem trångboddhet ökar – oenigheten stor

Ett statligt ägt fastighetsbolag med uppdrag att förvärva eller bygga fastigheter i dessa områden skulle även enligt honom och bostadsminister Johan Danielsson (S) långsiktigt kunna utveckla områden och utemiljöer, samt fastigheter för bostäder, butiker, idrott och annan samhällsservice.

Hur kan ett statligt bolag agera mer långsiktigt på marknadsmässiga villkor?
– Det får utredningen titta på. Precis som Karl-Petter säger så bedriver många privata aktörer långsiktig och god förvaltning, men det finns inslag av kortsiktigt ägande och där skulle staten kunna gå in. Om det är lämpligt med ett statligt fastighetsbolag eller inte och hur det i så fall skulle se ut ska utredningen ta reda på, säger bostadsministern till Fastighetsnytt.

Trångboddhet är en annan svår utmaning kopplad till segregation och socioekonomiskt svaga områden. 

– Grunden i trångboddhet är att människor inte kan efterfråga ändamålsenliga bostäder på grund av bostadsbristen. Vi måste bygga bort bristen och på så sätt lösa trångboddheten. Ett statligt fastighetsbolag kommer inte att lösa alla problemen, men är en åtgärd bland många, säger Danielsson (S). 

Utredningen ska redovisas senast den 31 december 2023.

Statligt ägt fastighetsbolag

• Motverka kortsiktigt vinstintresse bland vissa fastighetsägare.

• Förebygga, minska och motverka segregation, och brottsligheten som den kan medföra, i områden med socioekonomiska utmaningar.

• Vända utvecklingen, främja jämlikhet och skapa områden där människor får bättre levnadsvillkor och företag får bättre förutsättningar att verka.

 

Källa: Regeringskansliet

Regeringen tillsätter samtidigt en utredning om en ny förköpslag, som skulle ge kommuner företräde vid fastighetsaffärer, vilket också ses som ett viktigt verktyg mot segregationen. 

– Flera tidigare utredningar har pekat på att kommunernas markinnehav är ett viktigt verktyg mot det. Privata intressenter kan och ska inte ta samma ansvar som kommunerna, säger Johan Danielsson (S).

Denna utredning av Erika P. Björkdahl blir också klar senast den 7 december 2023.

En ny modern förköpslag

• Ge kommuner bättre förutsättningar att stå rustade för dagens samhällsutmaningar.

• Kommuners markinnehav och möjlighet att öka det ses som ett annat viktigt verktyg mot segregation.

• Främja större företagsetableringar, utveckling av det civila försvaret och samhällsviktiga klimatanpassningsåtgärder.

 

Källa: Regeringskansliet

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev