fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

“Kommunerna måste ta större ansvar”

Publicerad: 12 juni 2017, 13:30

Roger Mogert (S), Stefan Bergström (C) och Per Jutner, vd Storstaden Bostad.

Under måndagen bjöd Storstaden Bostad in till politiskt samtal mellan Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) och Sundbybergs kommunalråd Stefan Bergström (C).

Ämnen i artikeln:

Fabege FastigheterSundbyberg

Under måndagen bjöd Storstaden Bostad in till politiskt samtal mellan Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) och Sundbybergs kommunalråd Stefan Bergström (C). Temat var kranskommuner och lösningar på bostadskrisen.

Förra året ökade befolkningen i Stockholm med 12 000 personer och målsättningen är att det ska byggas 140 000 nya bostäder i huvudstaden mellan åren 2010 och 2030, uppger Storstaden Bostad. På grund av akut markbrist blir det allt vanligare att nyttja mark vid kommungränser. Mariehäll på gränsen mellan Bromma och Sundbyberg, intill Bällstaån, är ett sådant område. Där bygger Storstaden Bostad 109 nya bostäder i kvarteret, Alprosen.

– Det råder skriande brist på bostäder i Stockholm och det här bidrar till fler lägenheter. Vi har sålt tre etapper av fyra i Alprosen, det vill säga 65 lägenheter av totalt 109, och kommer att sälja den sista etappen efter sommaren, säger vd Per Jutner, till Fastighetsnytt.

Planerad inflyttning sker under våren. Jutner tror att områden utanför tullarna blir attraktivare i takt med att bopriserna i innerstaden skjuter i höjden.

– Det börjar bli dyrt och därför söker sig folk längre ut. Här kan vi erbjuda bra kommunikationer, naturnära läge vid vattnet och närhet till flygplatsen, säger Per Jutner.

Storstaden Bostad är ett medelstort bolag som bygger cirka 100–150 lägenheter om året.

– Vi vill höja bostadsstandarden, vilket kommer till sin rätt i ytterstaden där det är billigare för kunden. Här har vi fokuserat stort på gemensamma trivselutrymmen och modern teknik. Det kommer inte att finnas några nycklar utan koder och ”tags” för att öppna dörren, samt en app.

Men internet har ju tendens att strula i nybyggda hus, hur är det här?

– Det finns en risk för det även här om man använder mobilen. Nybyggda hus är så täta och tekniken finns inte framme. Lokala förstärkare kan användas, men centrala förstärkare är kopplade till varje operatör och det saknas fortfarande en gemensam lösning, säger Per Jutner.

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd, välkomnar fler byggprojekt ute i kranskommunerna i en tid då Stockholm växer så det knakar.

– Vi ligger 25 procent över den genomsnittliga miljonprogramstakten när det gäller bostadsbyggandet i dag. Förutsättningarna för att bygga har aldrig varit bättre och vi måste se till att våra kommuner hänger ihop.

Nybyggda Ursvik, ett område som ska växa ihop med Rinkeby, nämns som ett sådant exempel. Initiativet handlar huvudsakligen om att försöka ta fram bättre fungerande stadsdelar.

– Stockholm och Sundbyberg byggdes som små enklaver under 50- och 60-talet då man planerade för små lokalsamhällen. Det här ger möjligheten att koppla ihop dem, vilket ger ett starkare underlag för handeln, säger Roger Mogert.

Stockholmsområdet har stor potential att förtätas, inte minst vid randområdet mellan Sundbyberg och Stockholm, vid Almedal, Mariehäll och Bällstaviken. Det säger Stefan Bergström (C), kommunalråd i Sundbyberg.

– Kommunerna måste ta större ansvar för mobilitetsfrågorna. Medborgarna ser inte kommungränserna på samma sätt som vi politiker gör och därför är det viktigt att vi tittar utanför gränserna.

Han hoppas att Solna också inleder satsningar vid kommungränsen.

– Jag vet att Fabege, som är en stor fastighetsägare i Solna Business Park, har planer på att bygga bostäder och bygga på befintliga hus där. Där finns det väldigt stor potential att bygga bostäder inom bara några minuters promenad från en av de bästa kollektivtrafikpunkterna i hela Sverige, så det hoppas jag verkligen att de kommer att göra.

Sundbybergs kommun växer snabbast i hela landet och har cirka 48 000 invånare i dag, säger kommunalrådet.

– Målet är att ha 100 000 invånare om 15–20 år. Det är förstås en stor utmaning att växa snabbt för vi vet inte exakt vilka som flyttar in, i vilken utsträckning de har barn och vilka åldrar de är i.

Information som behövs för att kunna planera för förskola och skola. Det är även viktigt att titta på vilka lägenheter som byggs.

– Trenden nu är att bygga smålägenheter och då får man inga barnfamiljer. Det gäller att ställa krav på att vi får en bra balans i bostadsbyggandet. Vi vill ha lägenheter i alla storlekar eftersom det möjliggör en befolkning som är mångfacetterad.

Hur har Sundbyberg lyckats ordna bostäder åt nyanlända?

– Vi har tagit på oss ansvaret att ordna bostäder åt ett visst antal nyanlända varje år. Förvaltaren har bostäder och vi har lokaler som kan göras om till tillfälliga boenden, hittills har vi klarat av det.

Sundbyberg väntas även att bli en framtida knutpunkt för tågtrafiken.

– Om tre år börjar bygget av två nya järnvägstunnlar som blir klara år 2028. Vi bygger även gång- och cykelvägar längs hela Bällstaviken, och måste se till att det finns bra cykelparkeringar eftersom antalet parkerade cyklar nästan har tredubblats på sju år, säger Stefan Bergström.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev