Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kommunerna måste se över markpriserna

Publicerad: 10 mars 2018, 08:00

Nils Löwenspets, Madeleine Sjöstedt och Christer Jansson.

Krisen på den svenska bostadsmarknaden är inte ny, tvärtom. Men nu talar mycket för att det allvarliga läget blir sämre och den utlösande faktorn är Finansinspektionens beslut om kraftigt utökade amorteringskrav. Allt fler bedömare, inte minst här i Fastighetsnytt, anser att tidpunkten för införandet är olyckligt och vad som nu sker tycks ge dem rätt. Många kommuner som räknat med höga intäkter från markförsäljningar kan hamna i stora svårigheter.


Ämnen i artikeln:

Nordic Public Affairs

Bostadssektorn är inte en marknad som andra. Den styrs i mycket hög grad av politiska beslut. Skatteregler, skuldkvotstak, amorteringskrav, hyressättningsregler och plan- och bygglagen finns på nationell nivå. I kommunerna styr politiker över denna marknad med hjälp av bland annat det kommunala planmonopolet, bygglovgivning och miljöprövningar. Härutöver är kommunerna ofta en mycket stor ägare av byggbar mark.  Den kommunala makten över bostadsmarknaden är således betydande.

En rad reformer under senare tid ger fastighetsbranschen en tydlig signal. Att investera i nybyggnation är riskabelt. Och branschen reagerar rationellt. Boverkets rapport som kom i häromveckan, visar att byggandet nu stannar av samtidigt som det behövs 600 000 bostäder under de kommande sju åren.

Höga byggkostnader pekas ut som ett skäl till att nya bostäder blir dyra. Intressant är då att notera att enligt SCB-statistik från november 2017 uppgår markpriset ofta till en fjärdedel eller mera av den totala byggkostnaden. Eller som Björn Wellhagen, näringspolitisk chef för Sveriges Byggindustrier säger: ”Markkostnaderna är en tung kostnad och har ökat med närmare 300 procent mellan 2006 och 2016. Det är bostadsrätter i de största kommunerna som drar upp mark- och byggpriserna och det är där behoven och byggandet är som störst”.

Sverige behöver bygga ut och upprusta infrastrukturen, av klimatskäl framförallt kollektivtrafiken. En stor del av infrastrukturprojekten är tänkta att finansieras genom de fastighetsexploateringar de ger möjlighet till. Om marknaden viker kommer stora och viktiga framtidsprojekt att riskeras. I Sverigeförhandlingen, vars slutbetänkande avlämnades i december 2017, lovar en rad svenska kommuner att bygga 285 400 nya bostäder i utbyte mot, och till viss del finansiering av, kollektivtrafik och höghastighetståg. I Stockholmsregionen handlar det om över 100 000 bostäder och en medfinansiering på närmare 10 miljarder kronor från kommuner som Järfälla, Nacka, Solna och Stockholm. Om försäljningen av mark inte kan ge kommunerna de inkomster som de räknat med riskerar dessa tåg- och tunnelbanelinjer att utebli eller bli halvklara. Samtidigt ökar bostadsköerna.

Om vanliga medborgare på grund av amorteringskrav och strängare kreditregler inte längre kan efterfråga nya bostäder i samma utsträckning som tidigare kommer detta att skapa problem, inte bara för de bostadsbehövande, utan även för kommunerna. Kommuner som har stora åtaganden gentemot Sverigeförhandlingen kommer att drabbas värst.  I ett läge där bostadsefterfrågan viker behöver många kommunpolitiker göra en förnyad analys av sin prissättning av den kommunala marken. Vill kommunerna fortsatt bygga även under magrare år, måste de se över nivån på markpriserna och justera dem nedåt.

SKL varnar för att kraftiga skattehöjningar kommer att krävas inom en snar framtid för att kommunerna ska kunna behålla en ekonomi i balans. Att samtidigt behöva ompröva sina markpriser, och kanske behöva sänka dem för att klara bostadsförsörjningen och kollektivtrafikutbyggnaden, kommer att påverka de kommunala intäkterna under en lång tid. Det kommer att kräva hårda prioriteringar av de kommunala politikerna. De kommunala markreserverna är kanske inte längre de närmast outsinliga bankvalv som de har varit under lång tid när markpriserna ständigt pekade uppåt.

Madeleine Sjöstedt
Partner och seniorkonsult, Nordic Public Affairs

Christer Jansson
Senior advisor, Nordic Public Affairs

Nils Löwenspets
Partner och seniorkonsult, Nordic Public Affairs

Ämnen i artikeln:

Nordic Public Affairs

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.