Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kommuner dåligt förberedda på skyfall

Publicerad: 30 oktober 2018, 14:14

Många svenska kommuner saknar en hållbar strategi för att hantera kommande klimatförändringar, enligt en ny rapport från Sweco.


Ämnen i artikeln:

Sweco

Med kommande klimatförändringar kan perioder med ökad nederbörd bli allt vanligare. Samtidigt har FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport konstaterat att det krävs fördubblade ansträngningar för att kunna hålla den globala uppvärmningen vid 1,5 grader.

Enligt Mattias Salomonsson, skyfallsexpert på Sweco, behöver hanteringen av intensiva skyfall komma in tidigare i samhällsplaneringen.

– Med en tydlig strategi går det att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar hantering av såväl dagvatten som skyfall och förebygga många av de skador som kan ske, säger Salomonsson.

I den nya rapporten ges förslag för hur städer med så kallade “blågrön infrastruktur” kan förbereda sig. Grön infrastruktur kan bestå av ”naturliga” åtgärder som att anlägga parker, trädgårdar, landskap och gröna tak. Blå infrastruktur innefattar vattendrag, våtmarker och hållbara dräneringssystem.

– Det är generellt sett mer ekonomiskt att göra förberedande arbete för att skapa en långsiktigt hållbar hantering av skyfall än att ta kostnaderna för översvämningar när regnet väl kommer, säger Mattias Salomonsson.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sweco

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News