Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kommuner bygger fler hus i trä

Publicerad: 1 november 2018, 14:30

Bild: Jos/Wikimedia.

När K2A valde att börja bygga i trä för fem år sedan så var det långt ifrån alla som såg fördelarna med materialet. Men numera ser läget helt annorlunda ut, enligt bolagets vd Johan Knaust. En utveckling som även regeringen stödjer.

Ämnen i artikeln:

Johan KnaustK2A FastigheterVäxjö

När K2A valde att börja bygga i trä för fem år sedan så var det långt ifrån alla som såg fördelarna med materialet. ”Numera har allt fler förstått värdet av att bygga i trä och många kommuner har infört träbyggnadsstrategier”, säger bolagets vd Johan Knaust. En utveckling som även regeringen stödjer.

Flerbostadsbyggandet i trä ökade med 29 procent under 2017, till 3 797 lägenheter, en tvåsiffrig tillväxt för tredje året i rad, enligt Trähusbarometern.

Men för bara fem år sedan var det fortfarande relativt dystra tongångar.

– När vi började fick vi höra att ingen investerar i trä. Numera har allt fler förstått värdet av att bygga i trä och många kommuner har infört träbyggnadsstrategier, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Flerbostadshus i trä står numera för en marknadsandel på 10 procent och intresset ökar hela tiden, enligt Träbyggnadskansliet. Och utvecklingen stöds inte minst av regeringen som avsatt 275 miljoner kronor för hållbart och innovativt byggande mellan 2018 och 2020.

Med två fabriker och en portfölj som omfattar runt 5 200 hyresbostäder är K2A en av Sveriges största trähusbyggare. Trots att trä är dyrare än betong.

– Genom att arbeta med trä så kan en hög prefabriceringsgrad nås, produktionen blir effektivare och byggtiderna kan förkortas.

För K2A blev det därför naturligt att börja arbeta med trä, särskilt med tanke på Sveriges långa trähustradition och den stora inhemska tillgången på trä. Det är även bättre för miljön att bygga i trä, enligt Knaust.

– Jag tror att hela branschen så småningom tvingas ställa om eftersom konsumenternas krav på ett hållbart boende ökar. Gröna obligationer och miljöcertifieringar kommer att bli det nya normala.

K2A såg delvis därför till att bli Sveriges första Svanen-certifierade producent av prefabricerade flerfamiljshus i trä 2018.

– Målet är att alla våra nya bostäder ska ha Svanen-märkning från och med i år, vilket innebär att de byggs helt utan miljö- och hälsofarliga ämnen.

Även trähuspionjären Växjö kommun har sedan 2008 satsat på trähus i större skala och siktar nu ännu högre.

– Drömmen är att bygga ett högt trähus med 20 våningar. Det vore kul, säger Johan Thorsell, verksamhetsutvecklare för trä och byggnation på Växjö kommun.

Han säger att det framför allt är kommunens tydliga träbyggnadsstrategi som står bakom framgångarna.

– Policyn ger både oss tjänstemän och omgivningen en klar riktning. Vi vet att byggindustrin står för 18 procent av koldioxidutsläppen och att trähus är det bästa vi kan bygga ur ett miljömässigt perspektiv.

Branschorganisationen Svensk Betong har däremot vid flera tillfällen påpekat att det saknas vetenskapligt stöd för sådana påståenden.

Johan Thorsell förstår oron från betongindustrins sida, som äger 95 procent av marknaden, men hoppas ändå på en förändring.

– Alla aktörer, oavsett industri, behöver snarare fokusera på att ta fram nya lösningar. Vi tror väldigt mycket på att använda rätt material på rätt plats. Vi har aldrig byggt ett endaste trähus utan betong.

Det är viktigt att inte glömma bort det, enligt honom, och Växjö är heller inte längre den enda trähusförespråkande kommunen. Även Stockholms stad har i budgeten för 2018 ett nytt mål om att minst 300 lägenheter i trähus ska markanvisas i år, för att sedan öka antalet till 400 och 500 de kommande två åren.

Regeringen bedömer att:

- samverkan mellan aktörer inom träbyggandets är viktigt för industriellt träbyggande,
- det finns behov av fortsatt spridning av kunskap för att främja ökad användning av hållbara material,
- nyskapande arkitektur, innovation, utveckling av nya materialkombinationer och tekniska lösningar samt digitalisering skapar förutsättningar för en fortsatt utveckling av det industriella träbyggandet,
- det finns en fortsatt potential för ökad export inom svenskt industriellt träbyggande, vad gäller produkter, tjänster och kunskap.

Källa: Regeringskansliet

Med industriell träbyggnadsteknik kan:

- byggtiderna på arbetsplatsen kortas med 70 %.
- byggarbetsplatsen ersättas med en montageplats.
- en torr och kvalitetssäkrad fabriksmiljö säkras.
- koldioxidutsläppen minskas med 50 % sett ur en 50-årig livscykel.

Källa: Träbyggnadskansliet

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev