Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Kan amorteringskravet försvinna permanent?

Publicerad: 3 juni 2020, 14:36

För att lindra effekterna av coronapandemin har amorteringskravet tillfälligt slopats. Frågan är vad som händer efter juni 2021.


Ämnen i artikeln:

Per BolundAmorteringskravet

Sedan coronapandemin drabbade världen har många olika åtgärder satts in för att lindra dess effekter på ekonomin. I Sverige har regeringen än så länge pumpat in cirka 300 miljarder i bland annat korttidspermitteringar, ökade bistånd till kommuner, regioner, vård och omsorg. En annan satsning är den på tillfälligt slopade amorteringskrav, som gäller fram till juni 2021. 

Hushållen behöver större marginaler i ekonomin, vilket vi just nu gör vad vi kan för att skapa.

Under ett webbinarium arrangerat av Bofrämjandet på onsdagseftermiddagen samlades bostadsminister Per Bolund (MP) och representanter från fastighetsbranschen för att prata om bostadsmarknadens utveckling under pandemin och efter. 

Läs även: Oväntad coronautveckling på bomarknaden 

Per Bolund kan konstatera att fastighets- och byggsektorn hittills klarat sig bättre än många andra, men att det finns en stor osäkerhet kring framtiden. 

– Bostadsbyggandet är en viktig motor för den svenska ekonomin, och det finns sedan länge ett stort underskott av bostäder i landet. Det är därför viktigt att fortsätta prioritera det här arbetet. 

Undantaget kan komma att förlängas

Även om situationen alltså just nu är relativt stabil anser Bolund att man behöver ta höjd för sämre tider, exempelvis om dagens varsel införlivas i högre arbetslöshet. 

– Hushållen behöver större marginaler i ekonomin, vilket vi just nu gör vad vi kan för att skapa. 

En sådan insats är beslutet att tillfälligt slopa amorteringskravet fram till nästa sommar, ett beslut som flera delar av branschen gärna hade sett permanent. En av dem är JM:s vd Johan Skoglund, som också medverkade på webinariet. På en direkt fråga om beslutet kan bli permanent svarar Per Bolund:

– Amorteringskraven har gjort att betydligt färre riskerar att drabbas hårt nu, jämfört med tidigare. Vi kommer att fortsätta följa hur ekonomin utvecklas – är vi tillbaka i ett mer normalt läge nästa sommar kommer det att återgå, men annars kan vi också förlänga undantaget.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Per BolundAmorteringskravet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.