Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Inrättar strategiråd för markutveckling

Publicerad: 27 augusti 2015, 12:45

Vid Stockholms stads exploateringsnämnds sammanträde 20 augusti togs beslut om att inrätta ett strategiråd som ska lyfta frågor om miljö, kostnader och arkitektur i staden.


Ämnen i artikeln:

ExploateringsnämndenStockholms stad

I Stockholm byggs det i snabbare takt än på många år. De 5 000 nya bostäder som byggs årligen ska fördubblas. För att inte hamna i en situation där alla hus ser likadana ut eller tummar på kvaliteten inrättas det nya organet.

Strategirådet ska bland annat behandla hur stadens långsiktiga behov av markresurser tas om hand och hur omvandlingen från verksamhetsområde till nya stadsdelar sker på ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. Dessutom ska man hålla koll på hur strategin för grönytekompensation hanteras.

Rådet, som inrättas istället för det utskott som fanns med i budgeten för 2015, ska inte vara en beslutsfattande instans utan mer en plattform för diskussion.

– Vi kommer inte att vara en instans som tar upp olika ärenden och fattar beslut om dem. Jag ser rådet mer som något som kan hälla olja i maskineriet, säger Elin Olsson (MP), rådets ordförande till Dagens Nyheter.

Organet ska, enligt protokollet, diskutera övergripande strategiska frågor om stadens markpolitik, öka samverkan och dialog med externa aktörer. Detta kommer att ske genom att rådet bjuder in till rundabordssamtal fyra till fem gånger om året.

Rådet består av de 13 ordinarie medlemmarna i exploateringsnämnden.

Maria Nordlander

Källa: Exploateringsnämndens ärendehandlingar från 20 augusti, Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.