Politik
“Inget lätt jobb jag fått”
Publicerad: 4 juli 2016, 09:22
Peter Eriksson. Foto: Maria Nordlander.
Peter Eriksson (MP) har nu varit bostadsminister i en dryg månad. Ett ”roligt men utmanande” uppdrag att lösa den bostadsbrist som byggts upp under tio år, sa han under Almedalsveckan på måndagen.
Peter Eriksson (MP) har nu varit bostadsminister i en dryg månad. Ett ”roligt men utmanande” uppdrag att lösa den bostadsbrist som byggts upp under tio år, sa ministern under ett seminarium arrangerat av Dagens Samhälle i Almedalsveckan på måndagen.
Peter Eriksson tog över ministerposten i efter kontroverserna kring Mehmet Kaplan, och i samband med Stefan Löfvens större regeringsombildning.
– Väldigt många människor har väldigt mycket åsikter och tanker om bostadsmarknaden. Det är inte lika roligt att ha ett uppdrag som ingen bryr sig om, men det är inget lätt jobb jag fått. Jag uppfattar att ag ska lösa krisen de närmast åren, när det i själva verket är ett berg som byggts upp och som vi skapat bakifrån, i åtminstone tio, säger Peter Eriksson.
Han menar som många andra att situationen inte är något man löser i en handvändning, Eriksson menar att det är något ”vi successivt får skapa en lösning på”.
– Hittills har den rödgröna regeringen och kommunerna under förutsättningarna dock lyckats ganska bra. Från att under alliansen ha legat på 29 000 är vi nu uppe på en nivå på 60 000 påbörjade lägenheter per år.
Att räkna bostadsbyggandet i antalet påbörjade lägenheter har varit en kritiserad metod av vissa, som menar att det inte ger rättvisa siffror eftersom det inkluderar planer som ligger långt fram i tiden och planer som inte helt säkert kommer att bli av.
Han menar att det beror på de kommuner som börjat ta egna initiativ.
– De har börjat förstå att man inte kan prata om hinder och länsstyrelser som tjorvar, utan att man måste ta egna initiativ för att vara beredd är det finns byggföretag som vill bygga. Kommunerna har lärt sig den läxan, och under mandatperioden ska vi se till att alla lärt sig det.
På frågan om han på riktigt tror att man kommer att bygga över 700 000 nya bostäder till 2025, som Boverket menar behövs, säger han ”ja, absolut”.
– Ser vi över en tioårsperiod, när vi fördubblat byggandet på bara två år, så ser jag inte varför vi inte skulle kunna öka lite till. Dock börjar både byggbolag och myndigheter få brist på kompetens, så vi börjar närma oss flaskhalsar om nog är de långsiktigt viktigaste problemen att ta tag i
Han menar också att det måste gå att få in fler människor i det befintliga bostadsbeståndet, i villor eller lägenheter, då Sverige är det folk som ”har mest yta per person att bo på”.
– Men idag har vi inte tillräckliga incitament för att människor ska göra det.
Han behandlade även de något kontroversiella ämnet om en växling mellan ränteavdragen och reavinstskatten – som han föregångare Mehmet Kaplan sa att han ville ha, något som väckte stor uppmärksamhet då han inte verkade ha förankrat uttalandet hos finansminister Magdalena Andersson.
– Jag tycker att det vore väldigt bra. Jag tror också att Magdalena Andersson är beredd att göra insatser, men det är svårt som minoritetsregering. Man måste kunna garantera att det gäller även, kommande mandatperioder. Nu hoppade borgarna av de bostadspolitiska samtalen, vilket gör det väldigt mycket svårare att ta sådana beslut.
Utöver det sa han också att regeringen tittar på exempelvis kreditgarantier och sätt att bygga billigare – för att komma till rätta med den, enligt Eriksson, snedfördelning som uppstått mellan hyresrätter och det ägda boendet när det gäller förmåner.
Han berörde också, något oväntat, bebyggelsen av området Kymlinge i Sundbyberg – en fråga som varit en stor stötesten i kommunen. Bland annat ledde uttalanden från kommunens tidigare KSO Jonas Nygren om att han var öppen för att bygga på platsen till hans avgång.
– Det finns en stor fördel om vi kan bygga ny stad i bra och befintliga områden. Även om jag inte är så insatt i just den frågan, är det en möjlig plats där man skulle kunna göra det direkt.
Maria Nordlander