Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Ingen idé att vänta på politiska direktiv

Publicerad: 24 September 2014, 13:00

Isadora Wronski

Trots att alla förnuftiga människor vet att vi riskerar en global klimatkatastrof ökar utsläppen av växthusgaser oförtrutet. Under hållbarhetsseminariet på Business Arena berättade Isadora Wronski, som är sakkunnig på Greenpeace, att det trots allt finns hopp.


Politikernas dilemma är att de å ena sidan ska kunna ta obekväma beslut som är bra på lång sikt och å andra sidan bli omvalda på kort sikt. Det här dilemmat har gjort att politiker på global nivå har hanterat den globala uppvärmningen ganska dåligt. Faktum är att det finns en del att säga även nationellt.

– Man hör många gröna modeord, men det händer inte så mycket i Sverige heller. Vi har höga utsläpp av växthusgaser per capita, säger Isadora Wronski.

Man brukar säga att den globala uppvärmningen är marknadsekonomins största misslyckande. Av de tio aktörer som enligt Greenpeace har störst skuld för det förändrade klimatet är samtliga olje- och gasbolag. Likafullt ser Isadora Wronski med viss optimism på vad marknadens aktörer kan göra i frågan.

– Möjligheterna finns och marknaden kan gå före utan att invänta politiska direktiv. Det finns allt att tjäna på att man är tidigt ute.

Tjäna på energin från ovan
När det gäller fastighetsbranschen och samhällsbyggnadssektorn finns en hel del uppslag från Greenpeace. Solceller på tak passar exempelvis bra på köpcentrum, industrilokaler, äldreboenden, simhallar och bussdepåer. Isadora Wronski lyfter fram lilla Bua Kyrka i Varbergs kommun som ett gott microsystemexempel med sitt solcellsbelagda tak. Kyrkan kan faktiskt sälja sitt överskott på el och tjäna på energin från ovan. På fastighetsområdet tror Greenpeace även på vindkraft, energieffektivisering och i en större skala på så kallade smarta nät.

– Mitt råd är att fastighetsföretaget ska formulera en skarp vision när det gäller hållbarhet, använda experter, inte låta en liten miljöavdelning hantera frågorna utan integrera hållbarheten i hela verksamheten. Se till de ekonomiska vinsterna, 30 procent av de lönsamma energieffektiviseringsåtgärderna är ännu ogjorda, säger Isadora Wronski.

Daniel Bergstrand

Fakta koldioxidutsläpp

Mellan 1850 och 2000 släppte mänskligheten ut 1020 gigaton koldioxid.

Sedan 2000 har vi släppt ut ytterligare 380 gigaton.

Enligt beräkningar kan vi på ett ”säkert” sätt släppa ut ytterligare 500 gigaton.

De stora olje-, gas- och kolbolagen har 745 gigaton i sina lager.

Det finns uppskattade övriga reserver på 2050 gigaton.

Slutsatsen är att om 13 år spricker mänsklighetens ”utsläppsbudget” om vi ska klara tvågradersmålet.

Källa: IEA, carbon tracker

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.