torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Ingen fick ställa frågor när bostadsministern mötte branschen

Publicerad: 16 november 2022, 14:57

Bostadsminister Andreas Carlson.

Foto: TT

På onsdagsförmiddagen mötte infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD) representanter för byggbranschen på ett seminarium arrangerat av TMF. Han utlovade ett högt reformtempo, men tog sig inte tid att svara på frågor, varken från publik eller press.

Ämnen i artikeln:

KristdemokraternaAndreas CarlsonBygg

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Seminariet om småhusbyggande som ägde rum i riksdagshuset med TMF som arrangör var ett av de allra första branschaktiviteterna som Andreas Carlson (KD) deltar i sedan han tillträdde som infrastruktur- och bostadsminister

Han inledde med att poängtera att hans dubbla roll, som både infrastrukturminister och bostadsminister är en styrka, eftersom det är två delar av samhällsbygget som hänger ihop.

– Därför har regeringen gjort den prioriteringen att lägga ihop det i samma portfölj. Det kommer att vara ett högt reformtempo, sa han.

Läs även: Andreas Carlson blir bostadsminister i Kristerssons regering

Andreas Carlson lovade att regeringen ska arbeta för att det byggs fler bostäder över hela landet. Han nämnde flera frågor som ofta upprepas i det bostadspolitiska samtalet, till exempel behovet av att underlätta för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden, behovet av att få igång flyttkedjor, samt behovet av flera olika typer av upplåtelseformer.

– Regeringen vill driva en politik som leder till ett bättre, och mer, bostadsbyggande, inte minst vad gäller småhus, sa han.

Han hänvisade till undersökningar som visar att 7 av 10 svenskar vill bo i småhus, samtidigt som småhus bara utgör 20 procent av nyproduktionen. Som jämförelse är 40 procent av nyproduktionen inom EU småhus.

– Man ska lyssna på folket. Sen ska politiken leverera där det behövs reformer för att motsvara den viljan, sa han.

När de gäller konkreta reformförslag la Andreas Carlson stor vikt vid planberedskapen. Bland annat ska kommunerna analysera vilka bostadsbehov som inte tillgodoses på den lokala marknaden, med hjälp av underlag från Boverket.

– Det finns ingen quick fix här, men planberedskapen är en nyckelfråga. Vi kommer att återkomma kring vad vi ska göra i varje steg, men att det här finns utpekat som en reform är ett viktigt första besked.

Läs även: Ministerns besked: Inget nytt investeringsstöd och fler ska äga sitt boende

Att öka tillgången på byggbar mark är enligt Andreas Carlson också viktigt med tanke på nedgången i bostadsbyggandet som väntar. Det blir ett sätt att vara redo när konjunkturen vänder, efterfrågan ökar och möjligheterna att bygga ikapp underskottet av bostäder ökar.

– Oro, stigande räntor och inflation kan innebära att byggandet bromsar in rätt kraftigt. Där kommer regeringen att prioritera reformer som är med och möter den här utvecklingen, sa han.

Andra reformområden som bostadsministern nämner är regelförenklingar kopplat till byggandet, en översyn av systemet för riksintressen och det pågående arbetet med nya byggregler som går under namnet Möjligheternas byggregler. Det finns, påpekade han, en hel del förberett från förra gången som kristdemokraterna var en del av regeringen, då med Stefan Attefall som bostadsminister.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev