torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

“Inför byggzoner för ett ökat byggande”

Publicerad: 10 juni 2016, 11:32

Turning Torso i Malmö.

Inför speciella byggzoner för att avsevärt förenkla detaljplanering och styrning. Det föreslår Sydsvenska Industri- och Handelskammaren i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

Terje JohanssonMalmö

I rapporten kommer man fram till att Skåne har en god potential för nybyggnation av villor vid kusterna och bostadsrätter nära stadskärnor. I samspel med en utbyggt infrastruktur i regionen finns enligt rapporten goda chanser att knyta samman regionen.

För att potentialen ska bli verklighet krävs dock en ”kraftigt förenklad politik som möjliggör för fler aktörer på marknaden genom enklare byggregler och en öppnare marknad” skriver man.

En av reformerna som föreslås är alltså att man skulle införa speciella byggzoner, exempelvis i hela Malmö. Handelskammaren menar att det skulle ha en positiv effekt på bostadspriserna och bostadsmarknaden i sin helhet.

Liknande tankar har tidigare lyfts fram av bland annat Terje Johansson, vd på Malmös kommunala bostadsbolag MKB, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

– De kommunala processerna kring markanvändning, översiktsplaner, detaljplaner etcetera måste helt enkelt gå fortare. Peka ut vissa begränsade områden i storstäderna där enbart Boverkets byggregler och höjdbegränsningar gäller. (…) En sådan flexibilitet skulle också kunna medföra större möjligheter att bygga hyresrätter, skriver Johansson i tidningen.

Han menar att han mött ”en stark uppslutning” i frågan när han lyft den i debatten och bland byggare.

Här hittar du rapporten i sin helhet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev