Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Historisk satsning på försvaret - men etableringar kan ta tid

Publicerad: 10 mars 2022, 09:38

Regeringen meddelar att man ska satsa 2 procent av BNP på Sveriges försvarsförmåga. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Statsminister Magdalena Andersson meddelade på torsdagen att regeringen vill satsa 2 procent av BNP på Sveriges försvarsförmåga. Det är över 100 miljarder kronor per år.
- Det är en oerhört stor satsning, och kan endast jämföras med satsningar på försvaret i början av 1950-talet, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Ämnen i artikeln:

FortifikationsverketSBB Fastigheter

TO


I det tidigare Försvarsbeslutet från 2020 meddelade man återetablering av fem regementen; K 4 i Arvidsjaur, Amf 4 Göteborg, F 16 i Uppsala, A 9 i Kristinehamn, I 13 i Falun samt I 21 i Sollefteå med utbildning i Östersund.

Dessa ska nu byggas fortare och får mer resurser än tidigare. Som Fastighetsnytt tidigare rapporterat om har till Samhällsbyggnadsbolaget SBB tagit fram planer på fastigheter och lokaler om de tror att Försvarsmakten kommer att ha nytta av. 

Läs även: Så kan SBB bli vinnare när försvaret bygger ut

FOI har flaggat för att etableringar tar tid 

I en skrivelse från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) från februari 2021, ”Nu är det är bråttom!”, skriver författarna att etablering och utbyggnad av regementen kommer att stöta på flera hinder som gör att en nyetablering eller återetablering tar tid. Främst handlar det om miljötillstånd för skjutbanor, utbyggnad av infrastuktur som förstärkta vägar och broar (som i sin tur även det kräver tillstånd) och detaljplaner. 

Regementena ska återetableras under perioden 2021-2025 och nå full kapacitet 2026-2030, enligt försvarsbeslutet. 

Etableringen på Gotland tog fem år, men där kan tilläggas att tillståndet för skjutbanor har överklagats och i februari 2021 när rapporten släpptes behandlades fortfarande det ärendet. I det fallet handlade det om att bostadsområden redan hade byggts i området i tron om att försvaret inte skulle utöka sin verksamhet igen på platsen. 

- Det är ett stort och omfattande arbete, bara för att man fattar det politiska beslutet är inte det detsamma som att saker och ting har verkställts, utan det tar många många år. Vi vill genomföra det här på ett systematiskt och realistiskt och genomförbart sätt. Vi måste få ut maximalt av varje krona som vi går in med i försvaret, säger Hultqvist på presskonferensen. 

Fastighetsbolagen i sammanhanget

Det är Fortifikationsverket har hand om att bygga och hyra lokaler vidare till Försvarsmakten.  

- I samband med Försvarsmaktens etableringar av nya regementen har vi hyrt in temporära lokaler i till exempel Sollefteå (NP3 Fastigheter AB), Falun (SBB Samhällsbyggnadsbolaget) och Östersund (Frösö park), säger Johanna Holst, pressekreterare på Fortifikationsverket. 

Men målet är att långsiktigt äga fastigheterna. 

- Det handlar i de flesta fall om att genom en införhyrning lösa behov temporärt i väntan på en långsiktig lösning där vi äger fastigheten. 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev