lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

“Grundproblemet kvarstår”

Publicerad: 29 januari 2014, 15:09

Ali Qadiri

Skaran av bostadsköande, trångbodda, bostadslösa och andra motvilliga boendevagabonder väntade och väntade.

Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenStefan Attefall

Skaran av bostadsköande, trångbodda, bostadslösa och andra motvilliga boendevagabonder väntade och väntade. Det blev inget jubel när, bostadsministern Stefan Attefall (KD), presenterade sin åtgärdslösning på den akuta bostadsbristen.

Lösningen består av en lagrådsremiss där han föreslår att sänka kraven för andrahandsuthyrning av en bostadsrätt samt att bostadsrättsföreningar ska kunna ta ut en avgift (cirka 4 400 kronor) av en bostadsrättshavare som hyr ut sin lägenhet. “Beaktansvärda skäl” för att hyra ut sin bostad, som gäller i dag i hyreslagen, ska ersättas med bara “skäl”. Det skulle ge bostadsrättsinnehavaren större möjlighet att hyra ut sin bostad.

Samtidigt som regeringen sänker kraven för uthyrning av den egna lägenheten, så har de försvagat det konsumentskydd som hyresgästerna har i hyreslagen när det gäller ockerhyror till exempel. Om jag anser att min hyresvärd tog en ockerhyra det senaste året, så kan jag idag inte få tillbaka mellanskillnaden retroaktivt, något som var möjligt före lagändringen. Resultatet är att den boendeförsörjningshöjande insatsen kompletteras med destruktiva ingrepp för hyresgästerna.

Bostadsministern illustrerade i sitt pressmeddelande med en IT-experts önskan att bosätta sig i Stockholm när han föreslog lagändringen. Alla har dock inte en IT-expertlön och status i bostadsjakten, dessutom är det inte bara huvudstaden som saknar bostäder. Sverige behöver en nationell bostadspolitik som är förankrad i dess demografi och geografi. De här lagändringarna har fått konsekvenser. I en debattartikel den 24 januari, refererar Attefall till 30-35 procent fler hyresannonser i säljsajten Blocket. Han förbiser ett annat faktum dock, Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra, rapporterade nyligen att andrahandshyrorna har ökat till nivåer som även en IT-expert våndas över. I Stockholm var det under 2013 hela 18 procent dyrare att hyra i andra hand jämfört med 2012. I Uppsala och Linköping blev det 10 procent dyrare.

Dessa åtgärdslösningar är inte tillräckliga för att hantera bostadsbristen i en tid där hyresrätterna minskar för var år samt att bostadsköerna växer. Grundproblemet kvarstår, vi behöver fler bostäder och framförallt hyresrätter för att lösa en kris som barnfamiljer, unga, äldre, nyanlända och arbetssökande tvingas fäktas med. Lagändringar är inte en långsiktigt hållbar lösning, det är däremot konkreta bostäder i tusentals, per år.

Ali Qadiri
Bostadspolitisk utredare, Hyresgästföreningen Norrland

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev