Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Granskar kommunernas bostadsplanering

Publicerad: 9 februari 2017, 14:20

Regeringen tillsätter en utredare för att säkerställa att alla kommuner, utifrån sina förutsättningar, bidrar till bostadsbyggandet – och anpassar sitt arbete därefter.


Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Bostadsbristen är stor i många delar av Sverige, och även om byggandet ökar är takten långt ifrån att klara det beräknade behovet av bostäder. Många kommuner bygger också mer än de gjort på väldigt länge – andra bygger inte lika mycket.

Uppdraget ska därför genomföras genom dialog med kommunala och regionala företrädare, där man ska komma överens om hur mycket av det bedömda bostadsbyggnadsbehovet som det bör planeras för i respektive kommun.

– Regeringen ställer ökade krav på kommunal planering för att möta de växande bostadsbehoven. Det är viktigt att de nya bostäderna byggs i hela Sverige, men också att de placeras där människor vill bo och att vi möter efterfrågan på arbetsmarknaden. Regeringen vill också säkerställa att alla kommuner arbetar med samma förutsättningar, så att summan av kommunernas planering är i nivå med de prognoser som finns, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Till särskild utredare utses Hanna Wiik, förvaltningschef för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen vid Stockholms läns landsting. Hon ska även föreslå ändringar i bostadsförsörjningslagen och plan- och bygglagen som gör det tydligt att det av kommunens översiktsplan ska framgå hur man avser att lösa de bedömda bostadsbyggnadsbehoven.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 29 september 2017.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Peter ErikssonRegeringen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.