Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fyra myndigheter ska ta fram flexibilitetslösningar

Publicerad: 4 augusti 2022, 10:35

Foto: Getty Images, Ali Lorestani/TT

Regeringen ger fyra myndigheter i uppdrag att främja flexibilitet i elsystemet genom smart teknik och energilagring för att påskynda den gröna omställningen.


Ämnen i artikeln:

RegeringenSvepet

– Flexibilitet spelar också en viktig roll för att få ner höga elräkningar, samt gör det möjligt att ansluta mer förnybar elproduktion och bidra till att skapa fler gröna jobb med snabbare anslutningar för gröna fossilfria industrier, kommenterar energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Läs även: Vasakronan spår snabbt växande marknad för handel med eleffekt

Det möjliggör enklare optimering av uppvärmning och lagring av el som kan användas så fort priset skenar eller nätet är överbelastat, utan att konsumenterna behöver ändra på sin förbrukning. 

Regeringen bedömer att omställningen kräver samordnade och strategiska åtgärder från myndigheterna och ger därför uppdraget till Svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten och Swedac. 

Läs även: Ellevio om debatten kring elnotan: ”Vi har inte lovat något”

Uppdragets karaktär och innehåll

Svenska kraftnät ska främja förutsättningar för flexibilitet, inklusive hos små kunder, på marknader inom Svenska kraftnäts ansvarsområde.

Energimarknadsinspektionen ska främja flexibilitet på slutkundsmarknaden och på lokal nivå där det blir samhällsekonomiskt effektivt på kort eller längre sikt.
• Energimyndigheten och Swedac ska främja smart styrning av elanvändning, samt göra en gemensam sammanställning över konkreta åtgärder, en kravanalys och ta fram en handlingsplan för ytterligare åtgärder. 

 

Källa: Regeringskansliet

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

RegeringenSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.